Прочитај ми чланак

Док ЕУ спрема истрагу изборне крађе, режим хапси због протеста:Ко је све хапшен…

0

Данас је у околини Ужица на путу ка Златибору ухапшен потпредседник Народног покрета Србије, шеф одборничке групе НПС у Скупштини града Београда и адвокат Милош Павловић, који је у том тренутку био у колима са породицом. Из Народног покрета Србије саопштили су да је све ово "део плана застрашивања од стране узурпаторског и насилничког режима пред конститутивну седницу Скупштине града Београда која је заказана за понедељак 19. фебруар. Павловић није једини који је ухапшен због протеста 24. децембра. Из исте странке раније су хапшени функционер Саша Дамњановић, повереник из Крушевца Предраг Петронијевић, затим студенти, више од 35 демонстраната, а сви они су проглашени већим криминалцима од Милана Радоичића, човека са Интерполове потернице. Тако је то у Србији!

И док из Европске уније стижу сигнали да би ускоро могла да започне међународна истрага због изборне крађе, власт у Србји прелази на други ниво борбе против опозиције, а вест да је адвокат Милош Павловић, који је и потпредседник Народног покрета Србије и шеф одборничке групе НПС у Скупштини града Београда данас ухапшен у околини Ужица на путу ка Златибору, у тренутку док је био у колима са породицом, подсетила је на сва ранија хапшења током и након протеста 24. децембра због противљења изборној крађи.

Међу њима су били функционери опозиционих странака, млади људи, студенти и грађани који су завршили у притвору и поглашени већим криминалцима од Милана Радоичића, човека са Интерполове потернице, одговорног за Бањску и смрт четворо људи, који ни дана није провео у ћелији.

Тако је за Сашу Дамњановића, функционера Народног покрета Србије Мирослава Алексића и градског одборника у Скупштини града Београда, предложен притвор.

Након што је напустио ћелију у Палати правде, био је пребачен у кућни притвор, а за Нова.рс тада је рекао да сведочимо потпуном распаду правне државе.

„Тужилац је написао оптужницу за два кривична дела – насилничко понашање на јавном скупу и позив на насилну промену уставног уређења. И тражио је притвор од 30 дана, зато што наводно постоји могућност да поновим кривично дело. Мени се ставља на терет да сам у једном тренутку ставио руку на кваку од врата и да сам хтео да уђем у Скупштину града. Притом, ја сам градски одборник и у том моменту сам имао већа права да будем у том објекту него полиција. Моје питање је да ли постоји неки други начин да се уђе на врата, осим да ухватите кваку? Ја за други начин не знам. То су такве бесмислице. Углавном, уследио је притисак јавности и медија. Судија није прихватила притвор од 30 дана, већ ми изриче меру кућног притвора“, истакао је тада Дамњановић.

Дамњановић није признао кривицу, док многи јесу.

„Они су свима нудили споразум, на тај начин врше притисак. Ко је хтео да потпише да је починио кривично дело, он је одмах пуштен. Под притиском су људи пристајали на то, иако ништа нису урадили. Од страха да не добију 30 дана притвора и да не буду у неком другом окружењу, у Централном затвору. Ја ни у једном тренутку нисам хтео да пристанем на тако нешто. Ја сам спреман и много већу цену да платим, ако је ово цена хвала лепо, видећемо се. На изборима. Промениће се ово. Маратон је ово, а не трка на 100 меатра. Једно је сигурно, да није било независних медија, притиска јавности и умешности адвоката, сви бисмо били у ЦЗ-у“, казао је он.

Био приведен и повереник Народног покрета Србије у Крушевцу

Поред Дамњановића, био је приведен и Предраг Петронијевић, повереник Народног покрета Србије у Крушевцу.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је тада да постоје најава да ће бити нових хапшења политичара из странака с листе „Србија против насиља“.

„То је ништа друго него политички прогон неистомишљеника. Јер, не хапсе полицајце и навијаче који су разбијали и правили штету, већ људе који нису имали никакве везе с тим“, истакао је Алексић.

Још док је трајао протест испред зграде градске скупштине, председник Србије Александар Вучић упозоравао је да ће изгредници бити приведени „познавању права“.

Како је то изгледало, видело се неколико сати касније када је, опет према Вучићевим речима, ухапшено више од 35 демонстраната.

Хапшени су и студенти, њих четворо, а мајка Крагујевчана Д. П. који је био приведен након протеста код улаза у Историјски музеј Србије, уплакана је тражила свог сина јер није знала где је одведен.

„Мој син је већ кренуо кући када је ухапшен. Негде око 2 сата ујутру зазвонио нам је телефон. Питала сам га да ли су га тукли, а он је рекао само да је све у реду и да му је одређен притвор до 48 сати. Нисам стигла ни да га питам где је и шта се догодило“, испричала је његова мајка, додајући да је под великим стресом јер не знају где се налази, ни у каквом је стању.

Адвокат Иван Нинић описао је тада како је изгледало хапшење студента.

„Њему су са леђа пришли полицајци у цивилу и ухапсили га. Дакле, није ухапшен на самом протесту, већ су га пустили да крене кући и онда га ухапсили. Имајући у виду да је он и раније учествовао у мирним протестним окупљањима, поставља се питање да ли је неки инспектор био задужен за њега са задатком да га ухапси након протеста“, запитао се он.

Међу ухапшеним студентима био је и Димитирије Радовановић, који је приведен док се враћао са протеста, а иако није учествовао у сукобу грађана са полицијом, одређен му је кућни притвор који служио у једном студентском дому у Београду. За Нова.рс је испричао како су изгледали његови дани у притвору.

„Своје време проводим у дому, а што се тиче обавеза, морам да будем у соби. Имам ту слободу да се крећем до купатила, пошто је спратно и да идем у мензу како бих се хранио. Значи, нисам везан у потпуности за собу. Овде бих требало да будем три месеца, пошто је таква одлука донета, али мислим да се то неће догодити јер су тада као образложење за притвор навели то што су протести били сваког дана“, објашњава младић.

Подсетимо, због бројних изборних неправилности, грађани и студенти тражили су 24. децембра отварање бирачких спискова и понављање избора.

Након очекиваних протеста и окупљања испред РИК, одборници и посланици покушали су да уђу у своје просторије у Скупштини, жандармерија је одговорила бибер спрејом и димним бомбама, па су одговорили и грађани.