Прочитај ми чланак

Десет факултета у Београду подиже цене школарине

0

Десет факултета Универзитета у Београду одлучило је да подигне цену школарине ове године, док се још увек чека одлука Математичког и Факултета политичких наука, речено је Тањугу у Ректорату. Како је речено, савети Математичког и Факултета политичких наука требало би да заседају најкасније до краја следеће недеље и да усвоје одлуку да ли ће задржати износ старе или повећати школарину.

Међу факултетима који ће повећати школарине су Факултет организационих наука, Шумарски, Учитељски, Економски.

Исти износ школарина ће остати на Правном, Медицинском, Стоматолошком, Архитектури, а цене су исте и на Машинском, Грађевинском, Биолошком, Хемијском, Филолошком, Пољопривредном.

Сенат Универзитета је пре два дана одржао седницу на којој је усвојена политика уписа студената на Универзитету у Београду за школску 2024/2025. годину, затим одлука о броју студената који се уписује на студијске програме и мишљење о броју буџетских студената за упис у прву годину студијских програма на Универзитету.

Према достављеним предлозима факултета и Већа за студије при Универзитету, планиран је упис 27.708 студената.

Усвојено је да се на основне академске и интегрисане академске студије уписује 15.203 студента, мастер академске студије 9.763, специјалистичке академске студије 645, а докторске академске студије 1.748.

На БУ су укупно акредитована 422 студијска програма, од чега је за школску 2024/2025. годину планирано да се упис реализује на 396 студијских програма.

Донета је и одлука да Универзитет и факултети у његовом саставу треба да доставе одлуке Савета Универзитета/факултета о висини школарине за сваки студијски програм свих врста и степена студија за држављане Србије и стране држављане.

Пријава и пријем докумената у првом, јунском уписном року биће од 19. до 22. јуна, а пријемни испити биће одржани од 24. до 28. јуна 2024. године.