Прочитај ми чланак

ЧЕПУРИН Сањао сам да се у руској школи учи српски језик и то се остварило

0

Данас су у Руској школи при амбасади Руске Федерације у Београду свечано отворени курсеви српског језика за ученике и професоре школе. То се догодило захваљујући заједничкој жељи амбасаде Русије у Србији, Руске школе, компаније НИС и Филолошког факултета Унивезитета у Београду.

Николај Михајлович Сеник, директор Руске школе при амбасади Русије у Србији:

„Одавно размишљамо о томе да се у нашој школи предаје српски језик. Јер код нас се не школују само руска деца, него и деца из руско-српских породица, као и Срби. За руску децу и њихове родитеље је важно да науче језик земље у којој живе, а за српску децу да српски правилно говоре и пишу. Сада имају могућност да једном недељено два сата раде са наставником српског!”

Свечаном отварању курсева српског језика присуствовао је и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је истакао да је овај догађај значајан знак развоја добрих односа између двеју земаља:

„Пре шест година, када сам дошао у Србију, сањао сам да деца у руској школи уче српски. То није било лако остварити. Многи су говорили да ће бити мало заинтересованих, јер деца сама могу да науче српски језик помоћу књига и гледајући телевизију. То што смо ипак успели, доказује да деца имају жељу да уче српски! То је важна промена и резултат велике пажње коју Русија посвећује Србији. Наше земље повезује вишевековна историја и нормално је што руска деца желе да уче српски.”

Амбасадор је истакао да већ има 60 заинтересованих да уче српски и изразио наду да ће овај број бити све већи, као и да ће свима који долазе да раде у амбасади Русије у Србији такође бити понуђено да прођу ове курсеве.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!