Прочитај ми чланак

Час филмске историје за почетак Кустендорфа

0

drvengrad

Осми међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће свечано отворен у среду, 21. јануара у 19х у Дрвенграду на Мокрој Гори спектаклом инспирисаним историјом филма.

Фестивал ће свечано отворити Министар за културу и информисање Иван Тасовац и оснивач фестивала, Емир Кустурица, а после званичног отварања редитељу Андреју Кончаловском биће уручено специјално признање фестивала „Награда за будуће филмове“.

Пре свечаног отварања фестивала у Дрвенграду ће премијерно бити представљена изложба посвећена Андреју Кончаловском коју је специјално за Кустендорф припремио Филмски музеј из Лођа. Стваралаштво Кончаловског је представљено једиственом колекцијом архивских материјала коју чине филмски плакати, фотографије и кадрови из филмова које је режирао.

Осми Кустендорф угостиће још једног филмског ствараоца, иранског редитеља Бахмана Гобадиа (Бахман Гобади). Гобади је аутор једне од прича из омнибуса „Разговори са боговима“ који ће бити приказан у петак, 23. јануара.

„Разговори са боговима“ доноси девет прича о вери из визуре прослављених савремених аутора. Бахман Гобади ће после пројекције заједно са режисерима Вориком Торнтоном и Емиром Кустурицом, који су такође изнели свој поглед на религију у поменутом омнибусу, учестовати на радионици.

Бахман Гобади аутор је првог дугометражног филма на курдском језику у историји Ирана „А Тиме фор Дрункен Хорсес“ који му је донео велики број међународних признања.

Осми Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф од 21. до 26. јануара угостиће реномиране филмске ствараоце Андреја Кончаловског, Алфонса Куарона, Бертрана Таверниијеа, Никиту Михалкова, Ворика Торнтона, Адилкана Јержанова и Бахмана Гобадија.

Међународни жири који ће од 17 филмова прогласити овогодишње добитнике Златног, Сребрног и Бронзаног јајета, чине директорка Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекса Гарсија и француска филмска продуценткиња Клоди Осар.

Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ ове године доделиће шведски сниматељ мађарског порекла Иштван Борбаш и Горан Воларевић, сниматељ слике из Београда. У оквиру програма „Савреме тенденције“, директор Канског фестивала Тјери Фремо представиће дигитално рестаурирано издање филма Шарла Ванела „У ноћи“.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувену атмосферу ноћног живота Кустендорфа. У оквиру овог програма наступаће: румунски дванаесточлани оркестар Тараф де хајдукс, српска блуз гитаристкиња која живи и ствара у Мемфису Ана Поповић, руска виолинисткиња Аљона Бајева, српски рок састав Партибрејкерс и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи НС Биг Бенда.

Осми међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржаће се од 21. до 26. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори, у организацији „Раста интернатионал“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО.

(Б92)