Прочитај ми чланак

400.000 страница ћириличних новина из Србије први пут доступно европској јавности

0

teslin-press-clipping

(Блиц)

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ учиниће по први пут доступним за широку европску јавност 400.000 страница ћириличних новина из Србије.

Под окриљем великог пројекта Европске комисије „Europeana Newspapers“ (Новине Еуропеане) у Београду се 13. и 14. јуна организује један од највећих међународних библиотечких скупова одржаних у Србији.

Универзитетска библиотека кроз овај пројекат међународној јавности представља једну од најзначајнијих колекција историјских новина из периода пре 1945. године.

Ова вредна збирка која на најбољи начин илуструје културно и научно наслеђе Србије биће доступна путем централног портала дигиталних колекција Европе „Еуропеана“. Истовремено ће ово бити и први пут да се на Интернету нађе један велики корпус ћириличних текстова у пуној претраживости, што отвара бројне могућности за истраживаче нашег језика и писма.

Београд ће 13. и 14. јуна бити домаћин за више од 60 угледних гостију из света библиотекарства који долазе из националних и универзитетских библиотека европских земаља. Скуп се организује у оквиру пројекта „Новине Еуропеане“ и треба да допринесе дефинисању најбоље праксе за све будуће пројекте дигитализације новинских садржаја у Европи.

Од Библиографије до Теслапедије

Дана 13. јуна Музеј Николе Тесле биће домаћин учесницима радионице која се одржава у Београду у оквиру пројекта “Europeana Newspapers”. Гостима Музеја, поред сталне изложбене поставке, биће представљени резултати пројекта израде електронске библиогафије Николе Тесле, а посебно дигитализације и обраде чланака из личног прес клипинга Николе Тесле.

То је изузетно значајан извор за проучавање његовог живота и рада и први резултати обраде ће бити доступни јавности до краја ове године на сајту Музеја. Поред тог извора, Музеј је већ обрадио и чланке доступне на сајту „Chronicling America“, где су јавно доступне дигитализоване новине из Сједињених Америчких Држава.

У личном прес клипингу Николе Тесле постоје чланци из европских новина с краја 19. и почетка 20. века, али да би се постигла свеобухватност извора, свакако је важно да се преко пројекта “Europeana Newspapers” дође до чланака у којима се наводи познати научник.

На тај начин би и овај део библиографије пројекта Музеја, под називом „Теслапедија“, био значајно обогаћен. Тај пројекат је замишљен као интернационална, најобухватнија и интерактивна библиографска база података.