Прочитај ми чланак

40 ГОДИНА КУЛТНЕ СЕРИЈЕ: Зашто је важно не живети као Бане Бумбар

0

Серија "Грлом у јагоде" чувала је дух Београда и посредно самоуправљачки оптимизам, да би хероји у каснијем филмском уратку "Јагоде у грлу" завршили онако како су завршили и сви југословенски снови. "Грлом у јагоде", серија која је почела да се приказује пре 40 година, није једна од најбољих снимљена на овим просторима само због генијалне глуме, сценарија и музичке теме. Већ и зато што је била тачна.

4

Серија „Грлом у јагоде“ чувала је дух Београда и посредно самоуправљачки оптимизам, да би хероји у каснијем филмском уратку „Јагоде у грлу“ завршили онако како су завршили и сви југословенски снови. „Грлом у јагоде“, серија која је почела да се приказује пре 40 година, није једна од најбољих снимљена на овим просторима само због генијалне глуме, сценарија и музичке теме. Већ и зато што је била тачна.

Серија се у Словенији звала „Наврат нанос“. Грлом у јагоде, свакако много боље описује шездесете године у Београду и рађање специфичне европске метрополе, главног града бастардног социјализма са радним народом у америчком џинсу.

Добар филм у наставцима, како је редитељ Срђан Карановић назвао ову серију на јучерашњем окупљању у Културном центру Београда специфичног јубилеја једне од најпопуларнијих серија снимљених о престоници Србије, доживео је успех између осталог и због неколико трикова које су дале на аутентичности приче, и који су омогућили поиствећивање са ликовима. Као што се зна, хероји серије – осим што су имали имена својих глумаца, у каснијем филмском уратку „Јагоде у грлу“ завршили су онако како су завршили и сви југословенски снови, а судбина земље је од хероја направила губитнике. Што губитнике транзиције, што губитнике живота.

Глумац Бранислав Цвејић, чију каријеру ће свакако обележити лик Банета Бумбара, својевремено је у разговору за Недељник поручио да Бумбар није био позитиван лик како се доживљавало. Или нас је бар тако време научило.

Шта би данас био Бане Бумбар? Пензионер који нема за лекове? Мрзи све власти? Мрзи национализам или улазак у ЕУ. Или је Бумбар на ставу „И Косово и ЕУ?

Знате шта, Бане Бумбар није био баш позитивац. Шверцовао је виски и цигарете док је радио као стјуарт. Касније се сналазио како да купи бензин. Био је као и већина људи. Сналазио се да би преживео. И сад би се сналазио ако не би умро од неког инфаркта пре времена.

Снашао би се?

Нисам сигуран да се он и тада снашао. Било би занимљиво шта су урадила његова деца. Да ли су успела.

Ваша деца су успела. Да ли сте им суфлирали саветима?

Нисам. Имао сам само страшну жељу да се не баве мојим послом. Јер можеш бити задовољан својим послом али мораш и да преживиш. Важно је да и они не почну да се сналазе као Бане Бумбар.

Ваша ћерка је у иностранству, а син?

Не, он један од оних који су се вратили. Све је завршио напољу и онда се вратио.

Зашто?

Осетио се усамљеним.

У Америци?

Да. Није му се допадало.

Овде му је боље?

Овде има пријатеље.

Многи се труде да оду одавде а он се вратио. Да ли га критикује сестра?

Она је отишла пре њега и нема намеру да се врати. Некад нешто уради и овде. У сваком случају тешко је давати савете али они су своји људи и одлучују о свом животу.

Када се вратимо на серију „Грлом у јагоде“ занимљиво је да су све те серије, од „Каминџија“, „Позоришта у кући“ до „Бољег живота“ биле апдејтване на актуелни живот а последњих година серије се баве далеком прошлошћу. Зашто?

Вероватно да би олакшало људима муку и да им покажу да им је можда тада било лакше. Када смо радили серију „Грлом у јагоде“ нико од нас није могао да предпоставити да ће то имати толики век. Када су почеле репризе серије мислио сам како ће млади то прихватити али јесу. И кренуле су безбројне репризе. Нисам чуо људе који су рекли „Ајде доста више с тим“. И када се критикују ова стална репризирања нико не помиње „Грлом у јагоде“.