Прочитај ми чланак

Кустурица за руске новине: Холивуд ствара смеће а ви га копирате

0

Русима је под ногама философски камен, вечно извориште стваралачког надахнућа.
У Петербургу  је у оквиру обједињеног филмског форума отворен Први међународни филмски фестивал на коме ће бити приказано 14 филмова из земаља  Европе и Азије  који ће се такмичити у четири  номинације :“Најбољи филм“, „Најбољи режисер „, „Најбољи глумац“,„Најбоља глумица“.

Председник жирија је прослављени српски режисер Емир Кустурца који је пре почетка фестивала  разговарао са репортером угледног и утицајног руског дневног листа „Известија“. Овај интервју преносимо  скоро у целини.

Петербург је европскији и од многих европских градова, грандиозна  историјска сценографија.

Ја сам троцкиста у уметности, увек нешто радим и то више послова  истовремено: музицирам, пишем књигу, сценарио -један, па други, припремам тренутно три филма.

Холивуд  сада делује ван контекста живота, производи филмско смеће, али страшније од свега је што се то смеће на неки начин трансформише у целу једну идеологију и то врло опасну.

Савремени руски филм прави се по узору на млади западни који је црњи од ноћи, уместо да се руски ствараоци окрену својим великим прецима: Чехову – оцу европске егзистенцијалне драме и Гогољу, првом ствараоцу  црног хумора код словенских народа .

Руским филмским ствараоцима је под ногама философски камен , вечно извориште  стваралачког надахнућа

 

– Како сте постали председник жирија?

– Врло просто. Организатори фестивала су ми се обратили и упознали ме са својим плановима. И мени су се свидели – пројекат тежи  да буде синтетичан садржај обједињујући у себи неколико уметности: музику, драму, филм. Од тога   нешто мора постати   у перспективи, јер сада фестивали приказују само пресек  огромног и разнородног филмског процеса. Савремени филм трпи крупне промене: биоскопи  су стално под  ударом Холивуда и интернета, док фестивали постају оазе, обједињене општење чистом уметношћу. Ја уопште мислим да ће фестивали у будућности постати једина места  на којима ће бити могуће видети  неки добар филм.

– Осим фестивалом, чиме се тренутно још бавите?

– Ја сам као троцкиста у уметности, увек нешто  радим и обављам неколико послова истовремено.Музицирам , пишем књигу, сценарио, један, други, припремам три филма, и ево сад сам дошао у један од најлепших градова на свету.

– Нисте први пут у њему. Имате ли нека своја омиљена места?

– Кад год сам у Петербургу, обавезно обиђем Ермитаж. Уметност царске Русије ме усхићује. А кад идем по граду или шетам, све ми се причињава да ћу на углу срести Достојевског, Пушкина, Гогоља, Мајаковског, људе  који су стварали мој свет још од самог детињства .

– Организатори обећавају да ће захваљујући фестивалу Петербург постати једна од светских филмских престоница?

– Ви имате овде такву грандиозну историјску сценографију па слична идеја ми не изгледа неостварљива .Петербург изгледа европскији  и од многих европских градова. Петар Први је створио комплексну мешавину најбољих образаца европске културе.Тај дух се никад није денуо, није се изгубио, и ако се кроз годину фестивал побољша, прошири, имаће све шансе да постане познати светски филмски фестивал.

 

– Често критикујете Холивуд, али не чини ли Вам се да је његов утицај у последње време ослабио ?

– Холивуд   све досад представља огромни проблем за филм.То  више није онај  прелепи Холивуд  из  1950-1960. година. Тада  је он био престоница светског идеализма. А затим се претворио у машину за богаћење  коју су створили маркетолози  и бизнисмени. Уметност коју он сада ствара не одговара на главна питања  о данашњем свету и о месту човека у Васељени. Холивуд  производи  филмове који су  поптуно ван контекста живота. Упрошћено  речено, Холивуд  ствара смеће, али је од свега најстрашнија чињеница да се то смеће  на  известан начин трансформише  у једну целу идеологију и то веома опасну.

– Сурово, заиста. А јесте ли гледали нове руске филмове? Често нас оптужују за песимизам ?

– То је зато што сте ви под јаким утицајем новог западног филма. Западни млади филм је црњи од ноћи, и ви га бездушно копирате. То је тужно зато што ви имате  велике претке: Антон Павлович Чехов – отац европске егзистенцијалистичке  драме, Николај Васиљевич Гогољ – први човек који је  у словенском свету створио црни хумор, који у наше вереме можемо срести рецимо код Тарантина. Жалосно је што ви не запажате своје корене  – под ногама  вам је философски камен , вечно извориште надахнућа за стваралачко кретање…

Бранко Ракочевић

Извор: Русија.рс, Видовдан