Прочитај ми чланак

Закон о раду: Послодавци, слободно отпушајте породиље

0

otpustite-trudnice

Прочитајте у којој мери нови Закон о раду омогућава послодавцима да без проблема отпуштају труднице…

Нови Закон о раду чије се усвајање очекује ускоро, изузетно је проблематичан за труднице и породиље, али и за све остале запослене и то због члана 179. Наиме, према Закону о раду, труднице и породиље су заштићене од отказа, осим у случају ако не остварују резултате рада или немају потребна знања и вештине или способност за обављање послова на којима ради. Такође, трудница може да добије отказ ако је правоснажно осуђена за кривично дело на раду или у вези са радом или ако се не врати на посао у року од 15 дана од дана истека боловања.

Први став овог члана, у вези са неостваривањем резултата уопште није разумно решење и у пракси ће водити масовном самовлашћу послодаваца. Овакви случајеви су и сада веома чести, те се може само нагађати колико ће то тек постати пракса када се практично легализује давање отказа усменим путем. Проблематичан је и члан 271. где се повреда законске процедуре отказивања уговора о раду од стране послодавца не сматра повредом закона, односно очигледном повредом права запосленог.

Потпредседница Савеза самосталних синдиката Србије Бранислава Планчак каже за Бебац.цом да је нови Закон о раду срамотан и да јој није јасно како су га уопште одобрили надлежни из Европске уније.

Послодавци це сада злоупотребљавати Закон, јер им је то држава омогућила

“Послодавци ће сада злоупотребљавати члан 179. јер није јасно прецизирано које су то вештине и знања и шта значи неостваривање резултата рада. Конкретно, послодавац ће моћи да да отказ трудници која ради у продавници и не може да носи гајбе. По њему она није способна да обавља свој посао” изричита је Планчакова.

Како каже, овај закон ништа добро не доноси ни родитељима, али ни особама са инвалидитетом. Ипак, нада се да ће Закон по директиви ЕУ морати да се мења, као што га сада мењају у Хрватској, јер није усаглашен са њиховим законима.

„Чак и да је Закон усаглашен са европским, тамо послодавци не злоупотребљавају ништа, јер нису примитивни и некултурни као наши приватници и директори“ – закључила је Планчак.

И адвокати сматрају да Закон не иде у прилог запосленима, управо због члана 179. Адвокатица за радно право из Новог Сада Доротеја Мушицки рекла је за Бебац да ће због реченице у закону “ако не остварује резултате рада” послодавци моћи како хоће и кад хоће да отпуштају запослене.

„Управо та реченица даје широк спектар могућности послодавцу да неког отпусти, а то и јесте питање зашто је законодавац направио ову опцију. Овај Закон о раду више штети радницима, па самим тим и трудницама и породиљама“, закључила је наша саговорница.

Да су труднице и породиље узрујане и забринуте због новог Закона о раду, поткрепљује и изјава труднице Весне С. из Новог Сада.

“Мислим да нови Закон о раду никако не иде у корист трудницама, јер ме веома плаши помисао да ће послодавац лакше моћи да ми да отказ сада када сам трудна. Пошто ми је ово друга трудноћа, врло добро знам колико држава брине о трудницама, па искрено нисам ни очекивала да ће Закон бити бољи“, каже Весна, трудница и мајка трогодишњег дечака.

Ипак, начелница Инспекције рада за Јужно-бачки округ Љиљана Стојшић наводи да за сада не би тумачила нови Закон који још увек није усвојен, јер како каже ово није коначан “пречишћен” текст.

Труднице су наводно заштићене Законом, али ипак могу да добију отказ

„Не бих за сада тумачила Закон о раду, јер се лако се може десити да се неки члан измени амандманом. Међутим, оно што је битно у целој причи јесте да послодавац неће баш лако моћи да да отказ ни једном запосленом, а посебно не трудницама и породиљама. Наиме, сваки послодавац ће морати (и мора) да има посебна Акта у којима ће бити прецизиране обавезе запосленог. Послодавац не може усменим путем да каже запосленом “Ово ниси данас урадио” и да неком да отказ”, истиче за Бебац начелница Стојшић.

Како каже, уколико послодавац сматра да запослени нема довољно знања и способности, мораће да оформи комисију која ће пратити рад тог радника. Ако комисија утврди да радник не испуњава радне обавезе односно да нема довољно знања и способности за обављање тог посла, прво ће добити опомену, а ако се у међувремену радник не поступи у складу са опоменом, може да добије отказ.

„Ипак, верујем да ће бити злоупотреба, као што их је било и до сада“, наглашава Стојшићева.

(Bebac.com)