Прочитај ми чланак

ЗAДУЖУЈЕМО СЕ И ДA ПРЕЖИВИМО ПРAЗНИКЕ: Нову годину и Божић славимо на кредит

0
praznicna kupovina 0x0

Празнична куповина (Фото: alo.rs – Петар Димитријевић)

Дотакли смо дно! Све лошији стандард натерао је наше грађане да се и за новогодишње и божићне празнике задужују. Како у банкама потврђују за „Aло!“, током овог месеца је очито повећање оних који желе да узму кеш кредит.

Било да су решени да предстојеће празнике проведу код куће уз трпезу или пак да негде отпутују на зимовање, све већи број људи за то више нема новца од својих прихода. Већина се зато у очајничком покушају да осети дух празника упутила у банку не би ли добили нешто новца на позајмицу.

– Од почетка овог месеца повећан је број захтева за кеш кредите, а интересантно је да је он ове године и нешто већи него у децембру 2014, када је такође забележен пораст у односу на претходни месец – навели су за „Aло!“ у једној банци. И из других банака потврђују да је повећано интересовање за кеш кредите.

Да је већини људи финансијски догорело, те да су приморани на задуживање, сматра и економиста Млађен Ковачевић.

– Дошло је очито време да и за зимске празнике људи морају да се сналазе и позајмљују паре. Већ дуже време пада животни стандард огромном броју људи, од оних који остају без посла, па преко пензионера, којима су се смањила примања, до оних који су донедавно живели од пензионера и њиховог потпомагања кућном буџету – наводи Ковачевић за „Aло!“.

Како додаје, има и оних који су живели на вишој нози него што су реално имали могућности, па сад не могу да се одрекну тог начина живота и принуђени су да се задужују.

– И банке се у последње време појачано оглашавају, те поручују да су све бољи услови задуживања, што сигурно психолошки потпомаже људима да се лакше одлуче за задуживање – закључује Ковачевић.

Не може се све са скромним примањима

Миливоје С. из Београда један је од многобројних који се ових дана нада одобрењу кеш кредита.

– Иако бисмо моја породица и ја могли да прегурамо празнике и без додатног новца, ипак не бисмо имали за све што желимо. Ту су поклони за наше двоје деце, затим добра трпеза за Нову годину и Божић, а желимо и да искористимо неколико слободних дана и мало данемо душом на некој планини. За све то нам је ипак потребан додатни новац, не можемо све са скромним примањима – искрен је Миливоје.

Извор: ало.рс