Прочитај ми чланак

Вучићева распродаја Србије: Држава спрема продају остатка ПКБ корпорације…

0

Некада је била ПКБ корпорација, а оно што је од ње остало после приватизације из 2018 - а остало је прилично - променило је 2021. године име у Агроиндустријску корпорацију Падинска скела. И сада се велики део имовине - чак 621 парцела градског грађевинског, пољопривредног, шумског земљишта - пребацује на нову фирму у власништву државе која ће се бавити - продајом некретнина.

Из Агроиндустријске корпорације издваја се посебно предузеће и оснива се привредно друштво „Агроиндустријска корпорација – некретнине д.о.о. Београд“, које ће бити регистровано за делатност „куповина и продаја властитих некретнина“ и биће у власништву Републике Србије.

Ова објава у Службеном гласнику могла би да прође незапажено да није, у ствари, реч о некадашњој Пољопривредној корпорацији Београд из Падинске скеле, познатијој као ПКБ Београд.

Држава је, подсетимо, у поступку приватизације 2018. године продала Ал Дахри 16.785 хектара у власништву ПКБ Београд, на општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, као и грађевинске објекте за укупно 98 милиона евра. Цео уговор био је „тежак“ 104,7 милиона евра јер је обухватао и продају опреме, залихе резервних делова, али и удела у одређеним повезаним предузећима. Цена за стадо које је такође продато, није укључена у овај износ.

Остатак земљишта остао је на матичном предузећу – ПКБ Београд.

Из ПКБ у АИК

ПКБ Београд је, у априлу 2021. променио име у поменуту Агроиндустријску корпорацију – скраћено АИК (документ погледајте овде).

Истовремено, промењена је и претежна делатност, из „узгоја музних крава“ у „гајење жива(осим пиринча), легуминоза и уљарица“.

Свим огранцима мењају се имена и сви добијају префикс АИК уместо ПКБ.

Последња промена која је уписана у АПР код овог предузећа односи се на – смањење капитала.

Наиме, укупно 621 катастарска парцела биће пренета на ново предузеће које ће бити издвојено из постојеће Агроиндустријске корпорације Падинска Скела (тј. ПКБ) и биће регистровано за – куповину и продају власнитих некретнина.

„Укупан уписани и уплаћени новчани капитал привредног друштва износи 3.162,22 динара“, стоји у Одлуци о оснивању новог предузећа објављеној у Службеном гласнику.

Овај износ једнак је вредности две акције у власништву Републике Србије у предузећу АИК (тј. ПКБ).

До именовања директора, ову функцију ће у својству вршиоца дужности обављати Дејан Томашевић, садашњи генерални директор сестре-фирме Агроиндустријске корпорације (ПКБ).

Шта се све преноси на ново предузеће

На ново предузеће из некадашњег ПКБ пребацује се значајна имовина.

Све је прецизирано Нацртом уговора плана поделе о статусној промени из децембра 2023.

Њиме се наводи да је укупна вредност имовине која се из некадашњег ПКБ преноси у ново предузеће 4,9 милијарди динара.

Од тог износа, вредност земљишта је 1,88 милијарди динара.

АПР

Објекти су вредни 4,8 милиона динара, а новчана средства на рачуну три милијарде динара.

У овом плану налази се и детаљан списак непокретности које се преносе на ново предузеће.

Углавном је реч о земљишту.

Земљиште некадашњег ПКБ које се преноси на нову фирму налази се у катастарским општинама Падинска скела, Сурчин, Бољевци, Чента, Овча, Крњача, Ковилово, Бесни фок, Комарева хумка…

Има грађевинског земљишта, градског грађевинског земљишта, шума, пољопривредног земљишта, земљишта категоризованог као „остало земљиште“, затим као „одбрамбена шума уз насип“. На списку су и парцеле на којима су мочваре, канали, воћњаци, пашњаци… укупно 621 катастарска парцела.

На списку су и објекти – зграде…