Прочитај ми чланак

Влада Србије: Следе откази државним службеницима

0

ekon-stednja_620x0(Новости)
Влада је све ближа пакету мера који ће зауставити раст „минуса“ српског буџета. На састанку представника странака владајуће коалиције у уторак договорено је како ће се кретати плате и пензије ове и следеће године. Октобар ће, по свему судећи, запосленима, који плате примају из буџета, и најстаријима донети повишицу од 0,5 одсто. Договорено је смањење јавног сектора, а предстоје и измене Закона о раду и Закона о планирању и изградњи. Детаљи пакета економских мера биће усаглашени у недељу.

– Сходно закључку с претходног састанка, ове године се не планира ни замрзавање ни смањење плата и пензија, док ће њихов даљи раст у 2014. години бити у складу са растом привредних активности – наводи се у саопштењу Владе Србије после одржаног састанка.

Буџет ће се тако спасавати смањењем расхода. Неопходних 40 милијарди сачуваће се смањењем субвенција, пре свега губиташима, мањим набавкама робе и услуга и мањим инвестицијама. Већ на јесен, како је у уторак најавио министар финансија и привреде Млађан Динкић, на дневном реду ће бити рационализација запослених у јавном сектору.

– Смањићемо укупне расходе за 40 милијарди динара – рекао је Динкић. – Договорено је да се изради посебан акциони план како би се на јесен донели закони који ће омогућити рационализацију броја запослених у јавном сектору.Србији предстоје озбиљне структурне реформе. Подстицаћемо само оне који могу да производе, да улажу и запосле људе, а не желимо више да трошимо новац на губиташе и на непродуктивне активности. Буџетски дефицит ће бити ограничен на 4,7 одсто БДП-а на републичком нивоу.

Процене неких међународних институција, међу којима и Светске банке, кажу да буџет плаћа најмање 20.000 запослених више него што је држави потребно. Прекобројних је, према њиховој процени, највише у локалним самоуправама, међу немедицинским особљем у здравству и просветарима у сеоским подручјима.

Представници странака владајуће коалиције су се договорили и да се крене у реформу радног законодавства и Закона о планирању и изградњи. Измене првог треба да омогуће лакше запошљавање, али и отпуштање. Главна замерка инвеститора је начин обрачуна отпремнина и њихов захтев је да се оне исплаћују само за године проведене код последњег послодавца.

Стручњаци, с друге стране, напомињу да је неопходно увођење флексибилног радног времена. На грађевинску дозволу у Србији се сада чека и 260 дана, па би нова законска решења требало да поједноставе бирократске процедуре. А кад је реч о могућностима привреде да финансира повећање плата и пензија, Фискални савет је недавно поручио да наредне године оне не би требало да расту више од два одсто.

ЕФИКАСНИЈЕ

Србији је, сматра професор Милојко Арсић, потребно ефикасније управљање инвестицијама како наши путеви не би били скупљи од немачких. Истовремено, потребно је омогућити лако мењање власника несолвентних предузећа, па и у приватном сектору да се не би поновила судбина путарских фирми које су биле у власништву Мила Ђурашковића. Трајне контроле буџета изгледа да нема без реформе пензионог система.

– Први корак би морало да буде награђивање оних који касније одлазе у пензију и смањење примања онима који се раније пензионишу – сматра Арсић. – Следећи корак би требало да буде повећање старосне границе за жене.