Прочитај ми чланак

ВАНДРЕДНА СИТУАЦИЈА у Параћину, синдикати стакларе протест, СТРАХУЈЕ СЕ ОД ЕКОЛОШКЕ КАТАСТРОФЕ

0
Фото: Г.  Јевремовић

Фото: Г. Јевремовић

Због најаве ЕПС да ће због дугова у петак у подне искључити са напајања електричном енергијом Српску фабрику стакла у Параћину је права „ванредна ситуација“, јер су синдикати најавили протестну шетњу, а локални Штаб за ванредне ситуације обавестио надлежне државне службе да се припреме за могућу еколошку катастрофу.

-Уколико дође до прекида струје, радници СФС и грађани Параћина кренуће у 12.30 у протестну шетњу до центра града. Протестна шетња је пријављена полицији, речено је на конференцији за новинаре самосталног и Синдиката независност.

Осим што би фабрика на тај начин била дефинитино заустављена, а инвестиције од 116 милиона евра поништене, постоји опасност за град и становнике, упозорили су синдикалци.

-Пећ има 230 тона ужареног стакла, температуре 1.500 степени, пумпе хладе стакло, међутим, ако нема струје нема ни хлађења и онда нико живи не зна шта може да се догоди, рекао председник Самосталног синдиката Живојин Матејић.

Синдкилаци наводе да владина администрација држи у фиоци проблем СФС, који је решен договором 24 априла, Влада Србије је 25 јуна дала сагласност на вишеструку компензацију. Међутим, рачун СФС је блокиран више месеци због дуга према Србија гасу.

Још увек се не зна ко је званично већински власник Стакларе, јер није познат резулат последње контроле Агенције за приватизацију о испуњењу купопродајног уговора и о томе одлучује Влада Србије.

-Крајње је време да је агонија прекине и да се каже ко је већински власник, као и да власник почне да решава нагомилане проблеме, закључује председник Синдиката Независност Бобан Никодијевић.

Бугарски конзорцију Глас индустри купио је пре три године од Србија гаса параћинску Стаклару. На челу тог конзорцијума је бугарски банкар Цветан Василев, чије изручење од Србије захтевају државни органи те суседне земље.

ОПШТИНА СТРАХУЈЕ ОД ЕКОЛОШКЕ КАТАСТРОФЕ

Параћински Штаб за ванредне ситуације је на ванредној седници донео одлуку да обавести о све надлежне државне службе о опасности од еколошке катастрофе и несагледиве последице по животе људи у случају искључења струје СФС. Стаклара је обаевстила штаб да би последице могле бити технолошки престанак рада пећи, настанак великих хаварија, цурење ужарене стаклене масе, што све укупно може изазвати појаву пожара и експлозија са несагледивим последицама по животе и здравље запослених, као и житеља Параћина, те еколошку катастрофу. Штаб захтева од државних служби да предузуму мере из њихових надлежности и отклањања еевнтуалне опасноти по животе и здравље људи и имовине.

(Блиц)