Прочитај ми чланак

Уведене акцизе на струју

0

struja

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о акцизама, којима се од 1. августа уводи акциза на електричну енергију од 7,5 одсто.

Акциза на електричну енергију за крајњу потрошњу ће, како верују у Влади Србије, обезбедити годишње повећање пореских прихода у износу од 17 милијарди динара, а процењује се да ће до краја 2015. године приход износити додатних 5,4 милијарде динара.

Изменама закона уведене су и акцизе на течност за пуњење електричних цигарета, које ће износити четири динара по милилитру, као и акцизе на несагоревајући дуван, такозвани бездимни дуван.

Влада објашњава да релативно мали износ акцизе на течност за пуњење електричних цигарета, уз претпоставку о наставку досадашњег раста увоза тог производа, даје сразмерно скромно повећање пореских прихода, што ће на годишњем нивоу износи око 200 милиона динара.

На несагоревајући дуван грађани ће плаћати акцизу по килограму дуванске смесе и то у износу од 40 одсто минималне акцизе на 1.000 комада цигарета утврђене за категорију просечне пондерисане малопродајне цене цигарета.

Влада Србије је као разлоге за доношење ових измена навела потребу стварања услова за реализацију и спровођење споразума са ММФ-ом.

У скупштинској расправи посланици опозиције критиковали су предложена решења, наводећи да је у питању само нови намет грађанима, док је владајућа коалиција одбацила те критике, указујући на социјално одговоран приступ Владе Србије, будући да је дошло до најмањег могућег процентуалног повећања.

Министар финансија Душан Вујовић навео је да ће главни резултат тога бити повећање прихода у буџету, али и приближавање цене струје у Србији са земљама региона, као и постепена хармонизација са акцизном политиком ЕУ.

(СПУТЊИК)