Прочитај ми чланак

Струја за привреду ускоро поскупљује са 95 на 120 евра по мегават сату

0

Влада Србије ускоро ће јавности саопштити одлуку о новом поскупљењу електричне енергије за привреду са 95 на 120 евра по мегават сату, сазнаје Демостат у добро обавештеним изворима.

Нова цена ће бити обелодањена знатно пре календарског краја текуће године. Према мишљењу стручне јавности то ће представљати нови удар на привреду, нарочито онај њен део који у потпуности у производном смислу зависи од струје, а цех ће, као по обичају, платити потрошачи који ће се суочити са већим ценама производа и услуга.

Поскупљење ће довести до новог инфлаторног удара који ће додатно снизити и онако низак животни стандард грађана у кризним условима, насталим услед епидемије коронавируса и руске војне интервенције у Украјини.

Подсећања ради, 30. августа Влада Србије је саопштила да ће цена електричне енергије за привреду, коју снабдева Електропривреда Србије (ЕПС), са 75 евра за мегават сат скочити на 95 евра за мегават сат.

Иако се у Србији цене струје за привреду, за разлику од оних за грађане које су регулисане, формирају на слободном тржишту Влада се одлучила да у кризним условима интервенише у новембру прошле године када је ЕПС-у, који је у власништву државе, наложено да не мења уговоре свим привредним клијентима којима уговори истичу у том месецу.

Та иста одлука је продужена и на децембар, након чега је прописано да цена струје за привреду буде 75 евра по мегават сату. Та цена је била актуелна до 1. септембра од када је на снази важећа у износу од 95 евра за мегават сат.

Како Демостат сазнаје у изворима, блиским Влади Србије циљ надлежних је да се цена струје за привреду диже у етапама у укупном износу од 70 одсто.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!