Прочитај ми чланак

СТРАНИ ИНВЕСТИТОР И ДАЉЕ ДОБИЈА НАШЕ ПАРЕ – држава Ер Србији дала 20 милиона евра

0

Према уговору с Етихадом држава је била у обавези да бесповратно улаже средства у Ер Србију до краја 2016, али је финансирање ове компаније настављено и у 2017. Министар финансија Синиша Мали, који је до именовања на ту функцију био и председник Надзорног одбора Ер Србије, каже да је такву одлуку донела Влада. Као образложење за то што је држава наставила са финансирањем Ер Србије, министар финансија наводи „развој туризма“, односно улагање у летове за Северну Америку.

Како је Инсајдер већ објавио, основ за наставак финансирања Ер Србије током 2017. пронађен је у Стратегији за развој туризма, а само по овом основу компанији је прошле године исплаћено чак 12 милиона евра. На питање новинара због чега се Ер Србији и даље даје новац из буџета иако је та обавеза престала на крају 2016, министар финансија Синиша Мали се управо позива на ту Стратегију.

„Стратегија туризма Владе Србије која је усвојена до 2025. подразумева подршку оним активностима и идејама, оним пројектима који доприносе развоју туризма у нашој земљи. Ер Србија је она која је на основу одлуке Владе била та која треба да развије Северно америчко тржиште као најбогатије и најважнији тржиште за нас. Од када су кренули летови за Њујорк ви имате преко 150. 000 путника које је Ер Србија превезла. И управо на овај начин ми дајемо подршку ЕР Србији“, рекао је министар финансија.

На питање ко је донео одлуку да се по основу Стратегије уплати новац из буџета Ер Србији, а с обзиром на то да је из Министарства трговине и туризма за Инсајдер јуче речено да они нису определили та средства и да нису исплаћена са њиховог рачуна, министар финансија каже: „ Одлуку о томе је донела Влада Републике Србије. Министарство је само део тога, и управо се односи на развој туризма који је за нас веома важан. То је од кључног значаја с обзиром на релативно мало улагања, а огроман допринос и приход који остварујете од тога“, рекао је Мали.

Иако Стратегија, по којој је држава финансирала Ер Србију са 12 милиона евра прошле године, важи до 2025. године, министар финансија Синиша Мали тврди да то не значи да ће држава наредних седам година по том основу финансирати Ер Србију.

„Не, сваке године ћемо видети како напредује тај лет ка Њујорку, односно како напредује та стратегија која је везана за развој Северно- америчког тржишта“, тврди Мали.

У финансијским извештајима Ер Србија је приказала приход од донација државе у укупном износу од 20 милиона евра. Имајући у виду да је Ер Србија 2017. годину завршила са 15,7 милиона евра нето добити, јасно је да би без ових давања, која компанија приказује као приход, Ер Србија четвру годину за редом завршила у минусу. Министар финансија, међутим, има другачије виђење ових података.

„Саставни део стратегије Владе Републике Србије је стратегија туризма и да се подржи оно што доприноси развоју туризма. У овом случају то је лет ка Северној Америци. Да нема те подршке не би било ни лета. Дакле, не бисте имали ни трошак самим тим. Резултат на пословање Ер Србије би био неутралан, дакле, имали бисте исту добит као што имате сад“, каже Мали.

Док министар финансија наводи да се све ради по уговору који је „Влада Србије објавила на сајту“ , чињеница је да се према оквирном уговору о трансакцији који је са Етихадом потписан у августу 2013. године, држава Србија обавезала да бесповратно улаже у компанију Ер Србија наредне три године, односно само до краја 2016.

У компанији Ер Србија држава Србија има 51 одсто власништва, док 49 одсто има компанија Етихад из Уједињених Арапских Емирата.