Прочитај ми чланак

Стан на дан постао стан на сат: „Овај посао више не постоји“

0

Бањалука, Приједор -- Изнајмљивање стана на дан у доба пандемија изазване вирусом корона у Републици Српској увелико је смањено.

Власници некретнина који се баве овим послом истичу да је то сада више постало изнајмљивање стана на неколико сати, преноси портал Цапитал.

Ситуација због вируса корона је баш лоше утицала на издавање станова, истиче Ана К. из Бањалуке, која се бави издавањем стана.

„Више од два месеца уопште није било гостију. Сада је мало боља ситуација, али ни 50 одсто није као што је било. Обично су гости који тренутно долазе људи из БиХ који долазе пословно или због здравствених разлога”, казала је она.

Додаје да им се све више дешава да људи траже да изнајме стан на неколико сати, да се одморе и слично, али сви траже много нижу цену.

„Немамо толико гостију како што их је било раније, а велики дио изнајмљивача је одустао од издавања станова на дан и определили су се да их издају на дужи период”, истиче Ана.

Драган Грубан из Агенције за некретнине „Агент Енеx” у Приједору истиче да у Приједору не влада велика заинтересованост за изнајмљивање стана на дан.

„Људи сада стан на дан користе више као дневни одмор”, казао је Грубан за „Независне”. Додаје да капацитети у Приједору сигурно нису попуњени као што је то било ранијих година у овом периоду.

„Приједор је град који има јаку дијаспору која најчешће долази у овом периоду, а ове године је то изостало, тако да не чуди да је потражња за станом на дан врло мала”, казао је Грубан.

Да је издавање станова и кућа на дан туристима из иностранства сада у потпуности обустављено, слаже се и Сања Малешевић из Добоја, која се бави изнајмљивањем стана на дан. Она истиче да влада мала потражња.

„Вирус корона, који је довео до затварање граница и отказивања путовања, довео је у незавидан положај све нас који се бавимо издавањем стана на дан. Овај посао више не постоји”, казала је Малешевићева. Додала је да су ранијих година имали туристе из Пољске и Чешке.

„Ове године немамо страних туриста. Углавном су то грађани РС који су на неком мањем путовању кроз Српску”, казала је Малешевићева и истакла да све више људи траже да изнајме стан на неколико сати.

Власници једног апартмана из Бијељине који су доскора изнајмљивали стан на дан истичу да су одлучили да тај стан више не издају на дан, него на дужи период.

„Морали смо стан који смо годинама издавали бројним туристима из иностранства, домаћим гостима, али и свима другима којима су хотели скупи да претворимо у стан за дугорочно издавање, јер овако нисмо имали никакву зараду”, истичу власници овог апартмана.

Да је опало интересовање за станом за дан, истичу власници једног апартмана у Бањалуци, који кажу да стан на дан најчешће изнајмљују пословни људи који у Бањалуку долазе на састанке, па им је то удобније него да буду у хотелу.

„Углавном су нам сада гости пословни људи из других крајева РС”, казали су власници тог апартмана.