Прочитај ми чланак

СРБИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ ПОМАЖУ онима који планирају самостално запошљавање

0

srpska-dijaspora-640x420
Наша навика

Створили смо национални ритуал, због овог нашег живота који проводимо у мучном времену, у коме се рефлексно бавимо анализама информација које су константно забрињавајуће, као и да бурно коментаришемо сва та тегобна отежања, са којима нам угрожавају наш животни простор.

И ми ради свог голог опстанка, принуђени смо да анализирамо ствари садашње и догађаје из прошлости. Можда и нисмо увек свесни шта чинимо. То наше тумачење садашњости и прошлости, оно сваком нашем паметном саговорнику омогућава да сагледа у ком степену смо сачували менталну целовитост и елементарну објективност, као основ поштења. Могу да кажем тада вршимо пројекцију своје личности, онако како се светлост преноси на филмско платно.

А будућност, оно што треба да се догоди, ту једино знамо, али углавном само теоретски, да постоје национални циљеви или интереси. Много пута сам за тај појам чуо, али нисам сазнао да се неко у Србији и тиме бави, а сигурно знам да резултати непостоје.

Можда ће се ствари поправити

Ових дана се формира Удружење „Свеза Србије и дијаспоре“ чије циљеве и организацију иницира Мирољуб Миро Стевановић, и оно ће имати један од основних циљева, мисију, да започне ревитализацију српске привреде и побољшање услова живота у Србији, колико то једно Удружење буде у могућности. Тако велике задатке једна мала група људи сама неће моћи да оствари, потребно је да се њима ради остварења прокламованих циљевима придружи сваки друштвено одговорни човек наше заједнице, и за почетак изнесе неку сугестију или предлог.

Конкретан предлог за успешан рад Удружења

Онима који планирају самостало запошљавање, и на тај начин постају потенцијални предузетници, потребно је да обезбеде: знање или оспособљеност за рад, новац за инвестирање у запослење, идеја о новом послу или како осмислити производњу и афирмација односно продаја производа. Овим потребама потенцијалних предузетника у Србији, на целовит и свеобухватан начин, небави се ни једна институција. Празнину због недостатка државног центра за целовиту помоћ незапосленима-потенцијалним предузетницима можемо у оквиру Удружења „Свеза Србије и дијаспоре“ да надокнадимо, тако што би била формирана „Стручна група за међусобно повезивање, организацију и технолошку подршку предузетника приликом заснивања и унапређења производње у њиховим предузећима“.

Предлог начина рада „Стучне групе“

Заинтересовани, тренутно незапослени, обраћа се Удружењу, преко рублике „ШТА ЧИНИТИ“ (на мејл:  [email protected]) и подноси захтев. Том прилико, у писаној форми, саопштава којим знањима располаже или за које врсте послова је за сада оспособљен. Централни догађај биће, да заинтересовани саопшти идеју о новом послу, са којим би желео да се бави. Потребно је да напише своје виђење, колико је новца потребно за реализацију пословне идеје коју предлаже.

„Стручна група“ захтев комплетирала уз помоћ предлагача.

Удружење „Свеза Србије и дијаспоре“ са захтевом, који садржи пословну идеју, упознаје дијаспору, са циљем да предлагачу пронађе заинтересованог суинвеститора.

„Стручна група“ пружиће организациону и технолошку подршку предлагачу, сада предузетнику, приликом заснивања производње у његовом предузећу.

Удружење „Свеза Србије и дијаспоре“ упознаће дијаспору са производима оних предузетника који се обрате Удружењу у циљу афирмације и продаје њихових производа.

Идентичан поступак био би и за оне који већ имају произвоњу, а желе да је унапреде.

Побољшање положаја младих стручњака

Остварењем предходних предлога „Стручна група за међусобно повезивање, организацију и технолошку подршку предузетника приликом заснивања и унапређења производње у њиховим предузећима“ имаће потребу за ангажовањем једног броја младих стручњака. Овим поступком створили би се предуслови и за побољшање пословног и материјалног положаја младих стучњака.

Извор: Србин.инфо – Бранимир Недељковић