Прочитај ми чланак

РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ НА БАЛКАНУ:САД од Хрвата прави енергетску силу

0

sad-hrvatska

Уместо слепог црева, Хрватска први пут од самосталности постаје енергетски коридор, за шта има идеалан геполитички положај.

Да се то догоди, побринуће се хрватски савезници у Вашингтону и Бриселу.

Тако закључују у хрватској Влади након посебно успешног, али у медијима слабо пропраћеног Броwн форума, економског скупа који четврту годину заредом организује америчка амбасада у Загребу у сарадњи с хрватским државним институцијама.

За само пет или десет година, енергетска слика Хрватске могла би изгледати отприлике овако: док нафтна поља у јужном Јадрану експлоатише страни концесионар, највероватније амерички, велики танкери искрцавају укапљени плин у Крку, на ЛНГ терминалу чију је изградњу у 70-постотном износу финансирала Европска унија.

Први пут је Броwн форум био посвећен теми која није била само економски занимљива или чак и протоколарна, него је од горуће важности за целу регију: „Будућност енергетике југоисточне Европе“.

Владу су на форуму представљали министарка спољних послова Весна Пусић и министар економије Иван Врдољак. Обраћајући се учесницима скупа, амерички велепосланик Кенет Мертен назвао је хрватске високе званичнике америчким пријатељима. У дипломатским се круговима тумачи да је то било много више од пуке љубазности – кључна је била порука упућена представницима Еxxон Мобила, Цоноцо Пхилипса и Маратхон Петролеума, највећих америчких нафтних компанија који су присуствовали скупу, хрватска Влада је веродостојна и ово су људи с којима се може пословати.

Пријатељ Хрватске

Управо су Весна Пусић и Врдољак обавили највећи део лобирања према Американцима, које се одвијало и пре него ли је криза у Украјини запретила да велики део Европе остави без потребних количина гаса идуће зиме.

Кључни су били Врдољакови сусрети с Амосом Ј. Хоцхстеином, дипломатом из америчког министарства спољних послова који служи на позицији заменика помоћника министра за енергетску дипломатију. Хоцхстеин је искусан политичар и лобист. Пре доласка у Стате Департмент је петнаест година саветовао демократске политичаре у Вашингтону, радио за неколико заступника у Конгресу, а део каријере провео је као извршни потпредседник компаније Цассидy & Ассоциатес, најјаче лобистичке компаније у САД-у.

Захваљујући великом интересу Американаца, фамозни дата роом, соба Агенције за угљоводонике с подацима прелиминарног истраживања подморја за улазак у коју нафтне компаније плаћају 5.000 евра, отворена средином марта, с данашњим је датумом попуњена до 10. маја.

Други велики енергетски пројекат од кога зависи будућност Хрватске је изградња ЛНГ терминала на острву Крку и повезивање са средњом Европом додавањем станица и цеви на постојећи гасовод које ће омогућити такозвани реверсе флоw, односно то да Хрватска извози гас у смеру из кога га сада само увози.

(Б92)