Прочитај ми чланак

Сабор у Гучи – ДЕБАКЛ!

0

Угоститељи у драгачевској престоници захтевају смену Саборског одбора због лоше организације.

Удружени  гучки угоститељи, сумирајући резултате са тек завршеног 56. сабора трубача у Гучи, кажу да је овогодишња трубачка фешта у драгачевској престоници била потпуна – пропаст. Они захтевају да Саборски одбор одмах поднесе оставку због, како наводе, своје „неспособности и нерада“, те због будућности Сабора.

„Зашто лажете овај народ о посећености Сабора, профиту, зашто лажете да је било добро када је ово дно, или боље речено, дно дна? Сви програмски садржаји су лоше организовани, од отварања па до дефилеа, који је био скроман, да не кажемо сраман. О финансијској недисциплини, или како се то другачије каже…, не желимо ни да причамо” – истиче 25 угоститеља Гуче, који су ове године први пут сложно наступили пред Саборским одбором.

ПЕТИЦИЈA

Из Удружења угоститеља Гуче, које окупља 25 кафеџија, истичу да ће, уколико Саборски одбор не буде смењен, покренути петицију. Тражи се смена председника Саборског одбора Слободана Јоловића, директора Центра за културу Слободана Вељовића и директора Туристичке организације Вукашина Драмлића.
– Јоловић и Вељовић ионако већ одавно нити живе у Гучи, нити овај сабор капирају – наводе угоститељи.

Председник Удружења угоститеља Гуче Томислав Протић пита се у име својих колега зашто је опет ове године дозвољено пентрање и седење на Споменику трубачу, те поливање и прскање пролазника пивом.

„Све дане Сабора праштали су народњаци под шатрама на разглас, са све певаљкама и гого играчицама. Откуд дивље пивнице по варошици, по Кривој бари, око стадиона, и дивље точионице пива, све под патронатом организатора и пиваре, генералног спонзора?” – наводи Протић.

„Зашто је Гуча унеређена са свих страна, где је комунална дисциплина, где су тоалети, где су чистачи улица и сакупљачи лименки које су продаване на сваком ћошку без реда и распореда по цени буџашто, минус ПДВ? Зашто се програм Сабора и програмска шема на стадиону праве за одређене људе, компаније и медијске куће, и шта од тога имају угоститељи, сабораши, трубачи и гости Сабора? Зашто нема краја дивљим пивницама, плесачицама, разгласима, фрижидерима? Зашто су пропали концерти на стадиону?”.

Један од угоститеља Милош Броћић, чија фамилија се одвајкада бави овим послом, каже да никоме није јасно зашто се наплаћује улаз у Гучу гостима Сабора.

„Тражимо да се укину улазне наплатне рампе у Гучу, а организују, среде и наплаћују пристојни паркинг – простори (осветљени, обезбеђени, чисти), и да се не деси да се улаз наплати некоме из Чачка и осталих граничних општина, а тај се паркира код тетке у двориште. Захтевамо и тендерску транспарентност, легалност и законитост, те расписивање тендера у законском року, за све послове у вези са стадионом и исхраном учесника у програму. Доста нам је истих реченица: „Нисмо надлежни!“ Не може више – „воје, ноје, вамо, туде“! Хоћемо макар мало културе и достојанства”. – закључује Броћић.

ИСПУНИЛИ ОЧЕКИВAЊA

Саборски одбор је, с друге стране, донео закључак да је 56. „Драгачевски сабор трубача“ у Гучи испунио сва њихова очекивања, те да је гостију ове године, по њиховој оцени, забележено за око 30 одсто више него лане. Ове године остварен је приход од око 26 милиона динара. Већ се ради на припремама за наредни Сабор, који ће почети 9. августа, а посебно на организацији јубиларног, 60. сабора.

Предлог је да се у Гучи одржи један од најзначајнијих светских туристичких скупова, да се састану најбољи трубачи из читавог света, шефови држава и влада, многе јавне личности и личности из света културе, науке, привреде, спорта и политике. Да српска влада одржи своју седницу у Гучи, а Сабор отвори председник Републике Србије.