Прочитај ми чланак

Русија окренула леђа Западу

0

Главни трговински партнери Москве су Азија и Блиски исток

Међу главним трговинским партнерима Русије више нема западних земаља након што је Немачка испала из првих пет, показала је анализа података националних статистичких служби коју су спровеле „РИА Новости“.
На крају 2023. Немачка је са трговинским прометом од 12,2 милијарде долара ушла тек у другу петорку.

Према подацима Федералне царинске службе, трговински промет Русије у прошлој години износио је 710,1 милијарду долара. Од тога, 51 одсто долази из азијских земаља, 23 одсто из европских, а 11 одсто са Блиског истока. Још осам одсто иде у суседне земље, четири одсто у америчке, а три одсто у Африку.

Кина је остала лидер са рекордним трговинским прометом од 240,1 милијарду долара. Индија је напредовала на друго место са петог захваљујући повећању трговине са Русијом од 1,8 пута на 64,9 милијарди долара. Турска затвара прва три са 56,5 милијарди долара.

Белорусија је на четвртом месту , са трговинским прометом од око 55 милијарди долара. Казахстан се померио на пето место са осмог са 26 милијарди долара. Ових пет земаља чини 60 одсто укупног трговинског промета Русије 2023. године.

У другу петорку, поред Немачке, сада је и Јужна Кореја са трговинским прометом од 15 милијарди долара.

УАЕ, са којима би руска трговина могла да порасте на 12,1 милијарду (на основу података за девет месеци), су на осмом месту, док су пре годину дана били на 16. Бразил (11,3 милијарде долара) попео се на девето место са 17. годину дана раније, док је Холандија изгубила четири позиције и пала на десето место (9,9 милијарди).

Регионално гледано, највећи спољнотрговински партнери Русије у Азији, поред Кине, Индије и Јужне Кореје, били су Јапан (9,7 милијарди долара) и Хонгконг (5,9 милијарди долара).

Међу суседним земљама у Азији, најактивнија је била трговина са Казахстаном, Узбекистаном (9,9 милијарди долара) и Јерменијом (7,3 милијарде долара).

У Африци је неприкосновени лидер био Египат, са трговинским прометом који је порастао за 40 одсто на 5,5 милијарди долара.

На Блиском истоку, главни партнери Русији, поред Турске и УАЕ, били су Иран (четири милијарде долара) и Саудијска Арабија , са којима је трговинска размена порасла један и по пута – на 3,3 милијарде долара.

У Јужној и Северној Америци, поред Бразила, значајан обим трговине био је са Сједињеним Државама (5,5 милијарди долара), Мексиком (2,2 милијарде долара) и Еквадором (1,1 милијарду долара).