Прочитај ми чланак

РЕКОРДЕРИ: Ови српски бизнисмени дугују милионе евра на рачун пореза!

0

Није објављен разлог због кога Пореска управа није објављивала те спискове последњих годину и по дана иако је на то била обавезна по закону

Активна предузећа у Србији имају порески дуг од скоро 200 милиона евра, пише лист „Данас“.

Пореска управа је после писања „Данаса“ и интервенције повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића објавила спискове предузећа највећих пореских дужника са дугом већим од 20 милиона динара.

Није објављен разлог због кога Пореска управа није објављивала те спискове последњих годину и по дана иако је на то била обавезна по закону.

Активне фирме које дугују од 20 милиона до чак две милијарде динара колико дугује компанија „Борба“, њих 389 дугује близу 190 милиона евра за порезе.

То су активна предузећа којима нису одузети ПИБ-ови и која су из неког разлога поштедјена стечаја, а њихови рачуни су углавном у блокади и тек неколико их је упутило захтев за репрограм.

Нека од предузећа дужника појављују се већ годинама на тим списковима Пореске управе и сваки пут дугови су већи, углавном за износ камате, наводи „Данас“.

Иза „Борбе“ други на списку дужника је компанија „Семп електро и машинских постројења“ из Београда са дугом од 1,15 милијарди динара. Та фирма се налази у власништву Милорада Кесића, који је иначе власник још једне фирме „Неометал Инг“ из Новог Сада. Он се такодје појављује као технички директор Лола ливнице.

На листи је и фирма Марка Мишковића „Мера инвест“ са дугом од нешто преко милијарду динара, затим шабачка фирма „Магма пром“ са дугом од 868 милиона динара. Та фирма је позната из случаја Универзал банке пошто се помиње као једна у ланцу преко којих је Мирослав Богићевић са „Фармакомом“ узимао зајмове од те банке која је на крају и пропала.

На петом месту дужника је фирма „ЛПМ термил“ из Шида са дугом од 780 милиона динара, следи фирма „Термол“ са дугом од 692,5 милиона динара, АМСС пословни систем, ћерка фирма удружења Аутомото савез Србије са дугом од 539 милиона динара.

Од звучнијих имена на списку Пореске управе је и компанија Мирослава Богићевића „Магма пром“ из Шапца са дуговањима од 867,6 милиона динара, произвођач вина ‘Навип’ са дугом од 475 милиона динара, као и компанија бившег кошаркаша Жељка Ребраче, који је остао дужан држави 144,6 милиона динара за порез. Међу већим неплатишама је и фирма ‘Котекс’ бизнисмена Горана Перчевића, која није регулисала пореске намете веће од 140 милиона динара, преноси београдска штампа.

Богићевић: Није истина да дугујем

Према подацима Пореске управе, фирма ‘Магма пром’, која је била у саставу ‘Фармакома’ Мирослава Богићевића, дугује за порезе више од 867 милиона динара. Богићевић, међутим, тврди за Информер да нема те дугове.

– То није тачно, ти дугови не постоје, а Пореска управа их упорно објављује! Размишљам озбиљно да тужим директорку Пореске управе што дозвољава да излазе овакви спискови – рекао је он.