Прочитај ми чланак

Рате кредита сумануто расту сваког месеца, али ако спадате у једну од ових група..

0

Поједини корисници кредита од данас ће плаћати, и то они који су се задужили у еврима, са варијабилном каматном стопом. Иако су њихове рате драстично веће него што су биле пре око годину дана, постоје и они дужници који ипак могу да одахну. То су корисници који су подигли кредит у еврима са фиксном каматном стопом, који су већи део дуга отплатили, као и они који су се задужили у динарима.

Еурибор је каматна стопа по којој група европских банака позајмљује новац једна другој, а према њему се уједно формирају камате на кредите индексиране у еврима и у Србији.

Он је годинама био “у минусу”, односно његова вредност је била негативна.

Међутим, од марта прошле године, еурибор је кренуо да расте, а управо од тада корисници кредита у еврима страхују од сваког новог обрачуна рате, јер знају да ће она бити већа.

Наиме, на почетку прошле године је вредност тромесечног еурибора била -0,57 одсто, а шестомесечног -0,539.

Сада, тромесечни еурибор износи 3,554, а шестомесечни 3,915 одсто.

Стога је јасно да корисници кредита у еврима са варијабилном каматном стопом сада плаћају драстично веће рате, а још већем проблему су од данас, јер почињу да плаћају рате по новом обрачуну, који ће плаћати наредна три, односно шест месеци.

И мада је повећање еурбора, а самим тим и рата, унело панику међу грађане, поготово имајући у виду да су неким дужницима рате сада дупло веће него почетком прошле године, постоје банкарски клијенти који су ипак безбедни од наглих промена у висини рате.

Корисници кредита са фиксном каматном стопом

Уколико је корисник подигао кредит са фиксном каматном стопом, макар он био индексиран и у еврима, промена у вредности еурибора не утиче на рату коју плаћа сваког месеца, што је заправо једна од сигурности коју пружа фиксна камата.

С друге стране, висина месечне рате за кориснике који су одабрали фиксну, по правилу је у старту већа од рате корисника који су одабрали варијабилну каматну стопу. Без обзира на то, фиксна стопа је “имуна” на све промене еурибора, а корисник већ на самом почетку, приликом подизања кредита, зна тачно колико ће новца вратити банци.

Међутим, у Србији је мали број банака које нуде фиксну каматну стопу, али већина нуди комбиновану, која корисницима пружа могућност да неколико година, најчешће три до пет, имају фиксну, а потом до краја отплате варијабилну камату.
Корисници кредита у динарима

Они корисници који су се задужили у динарима у овом случају немају разлога за бригу, јер њихов кредит нема никакве везе са еурибором. Оно што ипак утиче на висину рате јесу белибор и референтна каматна стопа.

Као и централне банке других држава, тако и Народна банка Србије дуже од годину дана повећава референтну каматну стопу. Тренутно, она износи 6,25 одсто.

Ипак, то не значи да ће свим корисницима динарских кредита скочити рате. Наиме, повећања референтне каматне стопе утичу на кредите са променљивом каматном стопом, али као и у случају кредита у еврима, фиксна камата пружа сигурност од скока рате.

Корисници који су отплатили већи део кредита

Како пролази време отплате, тако се мења и структура рате коју корисник плаћа сваког месеца. Дакле, сваког месеца се смањује износ камате.

И мада повећање еурибора утиче на сваког корисника кредита у еврима, значајно мање ће утицати на буџет дужника који је отплатио већи део дуга. Једноставно, удео камате у месечној рати је све нижи, а главница је већа, па ни повећања нису висока.