Прочитај ми чланак

Данас се чека одлука која ће загорчати живот свима који имају кредит у еврима

0

Европска централна банка (ЕЦБ) данас поново заседа и одлучује о промени три кључне каматне стопе. Према ранијим најавама председнице ове финансијске институције Кристин Лагард, оне ће највероватније још једном бити подигнуте за 50 базних поента, односно за 0,5 одсто, а у циљу даљег обуздавања инфлације у Европској унији. Иако Србија није у ЕУ, све одлуке ЕЦБ и те како утичу и на наше грађане, будући да ће, због пораста каматних стопа, неизбежно скочити и еурибор – камата од које зависи висина рате свих оних који имају кредит у еврима, а то су најчешће корисници стамбених кредита.

Уколико камате буду подигнуте за 0,5 одсто, камате на девизне олакшице износиће три одсто, на главне операције рефинансирања 3,5 одсто, а на маргиналне кредитне олакшице 3,75 одсто.

Ипак, иако ће камате порасти данас, рате корисника кредита у еврима неће скочити одмах.

Еурибор као камата има неколико вредности, али су за кориснике кредита кључни тромесечни и шестомесечни. Према томе, конкретан датум усклађивања висине рате зависи од уговора које грађани имају са својим банкама. Некима се рата мења четири пута годишње, а некима два.

Онима који су везани за тромесечни еурибор, рата се усклађује 31. марта, 30. јуна, 30. септембра и 31. децембра, док се онима који су везани за шестомесечни еурибор рата усклађује 30. јуна и 31. децембра.

Према томе, данашњи раст камата, а последично и еурибора, најпре ће осетити они којима промена рате следује крајем месеца.

Тренутне вредности еурибора

На дан 14. март, према најсвежијим подацима Европске централне банке у тренутку писања овог текста, вредности еурибора биле су следеће:

– недељни еурибор: 2,317 %

– месечни еурибор: 2,601 %

– тромесечни еурибор: 2,753 %

– шестомесечни еурибор: 3,035 %

– годишњи еурибор: 3,509 %

Када ће корисници кредита моћи да одахну?

Како су недавно истакли стручњаци, пад еурибора је известан, али се он може очекивати тек када се инфлација у Европи спусти на три одсто. Према званичним подацима, она је у фебруару била на нивоу од 8,5 одсто.

Према томе не чуди што ће Европска централна банка још једном подићи кључне каматне стопе.

Како је недавно објаснио генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић, иако је инфлација у ЕУ кренула надоле, ЕЦБ мора да настави да се држи рестриктивне монетарне политике и да настави да „стеже каиш“.

„То је као кад сте болесни – имате температуру 38, па је лековима спустите на 37,5, али нећете престати да их пијете док не будете потпуно здрави“, рекао је Васић.

Како је објаснио, иако оптимизам постоји, на ниже рате кредита ће грађани морати још мало да сачекају, будући да се пад еурибора очекује тек у другој половини 2024. године.