Прочитај ми чланак

Расписан тендер за наплату карата, Бусплус се укида?

0

Град Београд расписао је тендер за Пројекат унапређења система за наплату карата и управљање возилима у јавном превозу путника на територији града Београда, преноси еКапија.

Како се наводи у конкурсној документацији, циљ студијско-истраживачког пројекта је припрема активности за превођење постојећег система за наплату карата и управљање возилима у Београду у будуће жељено стање без скоковитих промена и непредвиђених околности.

Foto: flickr.com/busspoter

ЦИљ је „припрема активности унутар система у циљу довођења система у стање потпуне уређености и стабилности прихватљивог за град Београд и потенцијалног будућег оператора“, додаје се, а преноси еКапија.

Како такође пише у конкурсној документацији, уговор за успостављање и обезбеђење функционисања система за наплату карата и управљање возилима у јавном превозу у Београду, Бусплус, истиче у септембру 2020. године, с обзиром на то да је потписан у септембру 2010. године на период од 10 година између Секретаријата за саобраћај и Дирекције за јавни превоз и конзорцијума на чијем челу се налази компанија Апеx Солутион Тецхнологy.

У претходном периоду систем за наплату карата и управљање возилима у јавном превозу у Београду испољио је одређене слабости (нарочито у погледу контроле путника), делом под утицајем спољних фактора, а делом због сложености структуре целине система јавног градског превоза путника у Београду, наводи се.

„Константно присутни екстерни утицаји, а пре свега честе промене у тарифној политици на стратешком нивоу, општа атмосфера да куповина карте није обавезна, отежана контрола услед недостатка овлашћења и надлежности контролора, недовољан број контролора у односу на реалне потребе, неефикасан систем утуживања корисника, константан анимозитет на релацији Град-БУСПЛУС-путник-медији, итд…, продуковали су ризике који су деловали и утицали на оптималну структуру и функционисање система“, пише у тендеру.

Рок за достављање понуда је 20. јануар 2020.