Прочитај ми чланак

Радуловић: Никоме више не поклањамо паре

0

sasa-radulovic

Министар привреде Саша Радуловић изјавио је да ресорно министарство спроводи редовну контролу свих агенција под својим окриљем и прослеђује доказе о сумњивим пословима надлежним органима. Он је поручио да ће ће се Министарство бавити привлачењем страних инвеститора, подстицајима, али неће ником поклањати новац, јер то није стратегија за развој привреде.

„Неодговорно понашање када се ради о новцу пореских обвезника више неће бити могуће -или ће Србија преживети или ће преживети ово живо блато“, рекао је Радуловић у интервјуу „Новостима“ и потврдио да је је против првог човека Агенције за страна улагања и промоцију извоза (SIEPA) Божидара Лаганина, поднета кривична пријава.

„Наш систем је тако направљен да овакве ствари имају привид легалности. Правилник контроле никад није донет, тако да сви могу да кажу да нису они надлежни. Сва документација је била у SIEPA и постоје отпори да се она достави Министарству“, казао је он.

Радуловић је истакао да ће бити пријављени сви сумњиви послови агенција и поновио да не одустаје од смањења намета на рад. Он је рекао да до сада није било контроле доделе субвенција инвеститорима, а били су огромни отпори да се уопште започну.

„У уговорима не пише колико је инвеститор запошљавао људи у моменту доделе субвенција, а колико је данас ангажовано. Немамо информацију да ли је инвестиција уопште извршена у планираном износу. Ни висина капитала у тим предузећима не одговара висини инвестиције која је обећавана“, казао је Радуловић.

Он је нагласио да су безумне субвенције део погрешне економске политике, фокус развоја је домаћа привреда, а стране инвестиције су више него добродошле, али оне су „слаг на торти“ а нама је „ропала торта“ Радуловић је рекао да је прича да су субвенције донеле 55.000 нових радних места надувана.

„Анализе су показале да је у тај број укључено и око 7.000 запослених код послодаваца са којима је уговор о субвенционисању раскинут и где смо ишли на наплату гаранција. Ту спада и више од 24.000 оних који тек треба да добију посао. Имамо ситуацију и да су радници добили отказ на неком другом месту, пријавили се у Националну службу за запошљавање на један дан, а након тога су преузети и запослени у другој фирми“, навео је министар.

На питање има ли случајева да је субвенција државе била већа од онога колико је уложио инвеститор, Радуловић је одговорио потврдно и навео пример пиротског „1. маја“, где су радници добили отказ, а кроз субвенције је Србија, практично, купила инвеститору опрему.

Он је поновио да неће одустати од смањења намета на рад.

„То спада у мере о којима се у влади и даље воде дискусије. Тек уз смањење намета на рад има смисла повећавати порезе. Јер, само повећавање пореза, уз смањење потрошње има лоше ефекте, што смо искусили у последњих годину дана“, казао је Радуловић.

Он је додао да су он и министар финансија Лазар Крстић сагласни да је то добра мера и да је „природно да је министар финансија конзервативнији и да постоје разлике у мишљењу“.

Радуловић је најавио да ће фирме бити очишћене од обавеза и дугова како би од Нове године кренуле у приватизацију.

„Очекујемо да ће управо зато што имамо чисте билансе инвеститори показати веће интересовање“, рекао је он.

Фирмама које имају пословни програм и за које постоје заинтересовани купци биће обезбеђена кредитнаподршказа обртна средства, да би могледа наставе да раде по свом пословном плану и потом нађу купца, а новац за то је предвиђен буџетом и биће пласиран из Фонда за развој.

Министар је истакао да су одвојена значајна средства преко онога што се тренутно зове гарантни фонд, да се смање каматне стопе за целу привреду кроз дељење ризика са пословним банкама, на економским основама.

„Посебно би кредити били доступни малим и средњим предузећима, јер је реч о великом броју људи који су потпуно искључени из кредитне подршке. Други део је подстицање иновација, посебно ИТ индустрије. Одвојили смо у буџету четири милијарде динара“, објаснио је Радуловић.

(Танјуг)