Прочитај ми чланак

Пуна сала на промоцији књига Небојше Катића и Јована Душанића (ВИДЕО + ФОТО)

0

Dusanic Katic3

Пред пуном Малом салом Коларчеве задужбине представљене су књиге Небојше Катића и Јована Душанића.

Мала сала Коларчеве задужбине била је тесна за све оне који су хтели да чују другачију, проскрибовану и цензурисану економску мисао у Србији, каква је представљена на промоцији књига Из другог угла Небојше Катића и Неолиберализам Јована Душанића. Окупљена публика је са великим интересовањем пратила предавања о економији која се не могу чути на тзв. великим медијима. Говорници су темељно објаснили основне заблуде које владају у савременој економској мисли, демистификовали улогу међународних економских институција, али и понудили, у складу са сопственим теоријским решењима и практичним искуством, решења која су дијаметрално супротна доминантној економској пракси у Србији у последњим деценијама.

О књигама Из другог угла и Неолиберализам говорили су:

  • Небојша Катић, аутор;
  • Јован Душанић, аутор;
  • Милан Кнежевић, привредник и колумниста;
  • Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena mundi.

Милан Кнежевић представио је књиге оба аутора, похваливши пре свега теоријску подлогу на којој Јован Душанић гради своју критику неолиберализма, а затим је говорио и о књизи Небојше Катића, његовом некадашњим колумнама у Политици и његовом блогу, који је похвалио не само због текстова које на њему објављује већ и због интерактивног односа са читаоцима са којима размењује мишљења.

Јован Душанић је у своме излагању најпре дао похвалну критику књиге Небојше Катића, а потом се осврнуо и на своје тезе из књиге Неолиберализам, критикујући притом и стање у српској економији у којој нема слуха за другачија мишљења и упозорења.

Небојша Катић представио је своје тезе из књиге Из другог угла, а затим најавио шта Србију на економском плану чека у наредним годинама и шта је то што ММФ од Србије тражи: продају Телекома, а потом и ЕПС-а, иако најразвијеније европске економије са својим главним предузећима то не чине (нпр. Дојче Телеком). Поставио је и питање продаје државних банака, па и продају Комерцијалне банке, тврдећи да је Влада Србије продају ове банке већ договорила са ММФ-ом.