Прочитај ми чланак

ПРОМЕНА Руси масовно продају куће у Црној Гори, ево зашто

0

Од 2005. руски држављани постали су власници 100.000 некретнина, којих се данас желе брзо решити.

Последњих неколико година руски држављани све више продају своје станове и куће у Будви, иако стално расте број њихових туриста у Црној Гори.

С друге стране, појављују се купци некретнина из западне Европе, а однедавно и из Турске. Богати руски купци који су се појавили пре десетак година и тада су значајно подигли цене некретнина у Будви, а данас их углавном желе брзо продати.

„Наша агенција бележи пад потражње руских клијената за куповином или за инвестирањем на Црногорском приморју за 80 одсто, а с друге стране 80 одсто је порасла њихова продаја“, каже Душан Ранковић из агенције за некретнине Камин из Будве, извештава Радио Слободна Европа.

Драган Божовић, из подгоричке агенције за продају некретнина, наводи да се у последње време бележи пад куповине, а с друге стране 50 до 70 одсто Руса продаје некретнине. Руске компаније које граде зграде по Црној Гори већином су остале.

Општина Будва ставила је хипотеку на више од 100 станова и пословних простора, како би осигурала да ће наплатити порески дуг од власника – Руса, Украјинаца и држављана других република бившег Совјетског савеза.

У локалној управи тврде да је то био једини начин да се осигурају да дуговања не би застарела, а власници, до чијих адреса је у већини случајева било немогуће доћи, натерају да измире обавезе на име пореза на непокретност.

Већином је реч, истичу, о дуговањима од по неколико хиљада евра.

У локалној управи тврде да након доношења решења поштом обавештавају све власнике некретнина на територији општине да измире обавезе.

„Доста власника има адресу у Русији, зато им је јако тешко уручити решења, а самим тим и да наплата иде теже“, рекао је за секретар за финансије Петар Оџић (СДП).

Он не искључује могућност да ће бити принуђени да примјењују и законом предвиђене мере измирења пореских потраживања – продају некретнина.

„Због отежаних услова наплате пореза коју имамо за ове иностране држављане, можда ће у будућности долазити и до продаја непокретности ради наплате дуга. За црногорске држављане пореска потраживања наплаћујемо преко јавних извршитеља, што код других није могуће“.

Руски држављани су, према неслужбеним проценама, од 2005. године до 2010. купили око 100.000 некретнина у Црној Гори.

Последњих година ретко купују, а и прорачуни су им скромнији, те постају власници мањих станова за 50.000 до 60.000 евра. Службено, око 4.200 руских држављана има стални или привремени боравак у Црној Гори, а 2.600 их има некретнине у Будви.