Прочитај ми чланак

ПРЕДИЗБОРНИ МАРКЕТИНГ СНС ЈЕ ПРЕВАРА: Родитељима неће вратити ПДВ због беби опреме

0

Вест да је Пореска управа повећала износ који родитељи који су куповали беби опрему и храну могу да рефундирају на име плаћеног ПДВ-а и то за 2.250 динара има само маркетиншку вредност, не и стварну.

Не због тога што је повећање мало (иако јесте), већ што се никада неће применити. Последњи рок за предају захтева за рефундацију, наиме, завршен је 15. фебруара, а наредног рока, који је ранијих година био у првој половини јула – неће ни бити јер 1. јула почиње да се примењује прошле године усвојени Закон о финансијској подршци породицама са децом којим се у потпуности укида досадашњи вид помоћи родитељима, односно повраћај ПДВ-а.

Пореска управа је јуче проследила медијима информацију да ће у складу са изменама Закона на додату вредност родитељи моћи да рефундирају ПДВ за опрему и храну у износу до 77.279 динара за дете до две године, и то у првој години старости до 44.159 динара, а у другој до 33.119 динара.

Пре овог повећања максимални износ који су родитељи могли да рефундирају био је 75.029 динара. Осим тога, ПУ је обавестила родитеље и да се подиже праг зараде за неких 30.000 динара годишње, односно уместо досадашњих 1,03 милиона динара, укупан нето приход у години која претходи години у којој се подноси захтев за рефундацију мора бити мањи од 1.059.839 динара, а укупна имовина на коју плаћа порез мања од 25.833.585 динара.

Од бироа за информисање Пореске управе ком смо јуче упутили питање да ли то значи да ће, упркос ранијим најавама и новом Закону, ипак, бити наредног рока, нисмо добили одговор. У контакт центру ПУ за пореске обвезнике, након кратке провере, службеница нам је рекла да од 1. јула почиње да важи нови Закон.

На питање да ли то значи да нема новог рока, службеница је рекла – Не бих заиста знала – и додала – не би било лоше да још позовете, да се распитате.

Ово није први пут да у Пореској управи не знају тачан одговор на питање о коме искључиво они одлучују, или би бар тако требало да буде.

С обзиром на то да је и последњи рок завршен очигледно је да ново повећање неће имати на кога да се примени, те да је објављивање ових информација пет дана пред београдске изборе очигледно имало само једну – политичку сврху, али не и конкретну да помогне родитељима мале деце.

Држава је од 2013. до сада два пута годишње, током фебруара и јула примала захтеве родитеља којима је рефундиран новац за ПДВ који су платили купујући беби опрему и храну. Оваква подршка државе младим родитељима орочена је на тренутак када се донесе закон о финансијској подршци породицама са децом. Тај закон је усвојен децембра прошле године, почео је да важи 1. јануара ове године, а почетак примене заказан је за 1. јул када се ПДВ на беби опрему и храну и дефинитивно укида.

У порталу Бебац.цом кажу да нису обавештени о повећању, као ни о томе да ли ће бити следећег рока за рефундацију.

– Неколико пута смо звали Пореску управу и сваки пут смо од њих добијали одговор да после фебруарског рока нових рокова неће бити. Међутим, родитељи нас стално зову и питају шта се дешава, а од њих као и из медија добијамо наговештаје да ће бити још један рок. Инсистирамо од ПУ да пружи коначан одговор – каже за Данас Јасмина Михњак, уредница портала Бебац.цом.

За њу је ова информација о повећању износа који може да се рефундира неблаговремена и нејасна. Сада, како каже, постоји проблем са онима који ће се породити у овом вакууму (када је последњи рок за рефундацију завршен, а Закон се још не примењује), јер они не знају шта да раде – да ли да прикупљају фискалне рачуне или не.

Рефундирање

Да би остварио право да му се рефундира ПДВ, родитељ или старатељ детета морао је до сада да сакупља фискалне рачуне за опрему и храну и да их потом предаје надлежној организационој јединици Пореске управе која је после спроведене контроле у року од 30 дана издавала решење којим се утврђује право на повраћај ПДВ-а или се захтев одбија. Повраћај ПДВ-а могао је да се оствари за млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столице за храњење, ауто-седишта и пелене.