Прочитај ми чланак

ПОТПИСАН УГОВОР: Кинези дају милијарду евра за изградњу треће деонице брзе пруге

0

У оквиру Самита шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Софији потписан је комерцијални уговор за изградњу треће деонице брзе пруге Београд-Будимпешта, од Новог Сада до Суботице, вредан 943 милиона евра.

Уговор је потписала министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, оценивши да је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта “најважнији и највреднији инфраструктурни пројекат тренутно у Србији и региону”.

“Овај пројекат важан је не само за Србију, него и за повезивање са регионом и ЕУ, као и за повезивање средње Европе са луком Пиреј, у оквиру кинеске иницијативе ‘Један појас, један пут’.”

Модернизација пруге на железничком Коридору 10 омогућиће повећање теретног саобраћаја на железници, односно да Србија буде заиста транзитна земља кад је реч о железничком саобраћају, казала је министарка.

Наводећи да руске и кинеске компаније већ изводе радове на 75 километара пруге од Београда до Новог Сада, министарка је рекла да ће на основу потписаног уговора бити изграђено преосталих 108 километара пруге, при чему би радови на тој деоници могли да почну у 2019. години.

Радове на модернизацији и реконструкцији пруге Нови Сад-Суботица изводиће конзорцијум кинеских компанија Чајна рејлвеј интернешенел (Цхина Раилwаy Интернатионал) и Чајна комјуникејшн констракшн компани (Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy ЦЦЦЦ), који изводи радове и на деоници Београд-Стара Пазова.

Зорана Михајловић је у Софији у име Владе Србије потписала и Меморандум о разумевању Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Министарства пољопривреде и руралних послова Кине о заједничкој подршци изградњи Индустријског парка за воће и поврће.