Прочитај ми чланак

ПОБУНА: Ујединили се дужници у францима из бивше СФРЈ!

0

svajcarski-franak-krediti

Корисници кредита у швајцарској валути из Хрватске, Србије, БиХ и Словеније у Загребу уговорили заједничке протесте и деловање против банака у земљама региона.

Да мука не зна за границе и да се пред економским интересима заборављају сви политички неспоразуми из прошлости, потврђује и пример корисника кредита у швајцарцима с простора бивше Југославије.

Наиме, удружења задужених у францима из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније састали су се недавно у Загребу и дефинисали заједничку стратегију за превазилажење кредитних проблема насталих због јачања швајцарске валуте. Једна од првих акција удруженог деловања биће истовремени протести испред банака у региону, где ће дужници у швајцарцима паљењем свећа симболично показати да им је егзистенција угрожена енормно увећаним ратама.

Банке су се тога прве сетиле, а то показују уговори који су, са готово истим кредитним клаузулама, својевремено нуђени грађанима поменуте четири државе у региону, указује за Курир Дејан Гавриловић из Ефективе.

Муке по швајцарцима су исте за све, а лакше се могу решити системом великих бројки. Зато смо се и удружили јер сматрамо да само тако можемо да парирамо банкама. Тим пре јер је јасно да су банке које су одобравале кредите синхронизовано деловале кад су их одобравале, а то раде и сада кад дефинишу нове услове за наводно смањење рата – наводи Гавриловић, који додаје да је циљ свих удружења да се дуг у швајцарцима конвертује у евро и то по паритету курса кад је исплаћен кредит.

Промена ниже рате за кредите узете до децембра 2011.

ДО 2.000 ДИНАРА МАЊА РАТА

Применом измена Закона о заштити корисника финансијских услуга банке ће од марта ове године морати да промене досадашњу праксу и коригују рате кредита које су обрачунавале по вишем, а кредит исплаћивале по нижем курсу. Дејан Гавриловић из Ефективе каже да то значи да ће сви кредити који су узети пре децембра 2011. бити кориговани.

– Ако је кориснику индексирани кредит у страној валути исплаћен по куповном курсу, а банка је у отплати рата обрачунавала средњи или продајни, од марта ће морати да примењује само куповни курс. Неке банке су подешавале и доспећа рата кредита на последњи дан у месецу, кад по правилу банка намерно повећа свој продајни курс и на тај начин заради додатно на курсним разликама – каже Гавриловић и појашњава како ће то у пракси изгледати:

– Ако је неком рата била 200 франака, куповни курс франка на дан узимања кредита био је 110 динара, а продајни 120, по основу нижег курса рата ће бити мања за 2.000 динара.

(Курир)