Прочитај ми чланак

ПОБЕДИЛИ ШИПТАРЕ И КРИЗУ – БЕЗ ЊИХ СЕ НЕ МОЖЕ: Фабрика амортизера-теам д.о.о.

0

„Фабрика амортизера-теам д.о.о. Београд” на ветрометини економске кризе.

Фабрика амортизера-теам д.о.о. Београд је привредно друштво које под овом фирмом послује од септембра 2006. године када га је основала група људи раније запослених у Фабрици амортизера у Приштини који су се после прогона српског становништва са Косова и Метохије обрели у Београду и околини.

Та група људи сачињена од неколико машинских инжењера, технолога и искусних реглера и радника уз подршку колега из економске и правне области одлучила је још почетком 2001. године да крене у осмишљавање програма за производњу амортизера на територији Београда. Како је сва документација остала у Приштини у коју се није ни могло ни смело, циљ ове групе био је да од заборава отргне и сачува знање које је тада било само на нивоу сећања.

Широк асортиман амортизера

Група је зато почела са формирањем нове пословне документације, успоставила контакте са произвођачима материјала и делова као и са потенцијалним купцима фрикционих амортизера, типа производа чији је почетак најлакше могао бити покренут. Касније је производни погон проширен на хидрауличке амортизере аутобуског, теретног, друмског и шинског превоза, једноцевне хидрауличке амортизере ( у пољопривредној индустрији за тракторе) као и гасне опруге чија се примена креће од аутомобилске, индустрије пољопривредних машина па до индустрије намештаја.

Раде и по наруџбини

Фабрика „Аморизери-теам“ д.о.о. Београд поред производа свог каталога израђује амортизере и према цртежу или узорку купца, било да се ради о амортизерима аутобуса, камиона или гасним опругама било ког аутомобила на тржишту.
На тај начин обезбеђује квалитетну и правповремену замену за скупе а непроверене увозне производе.

Групу је предводио и данас друштвом руководи директор Слободан Павловић са којим смо разговарали о путу којим је фабрика производње амортизера прошла, опстала и остала најзначајнији произвођач амортизера на Балкану.

За неколико година преданог рада заокржен је програм производње неколико стотина различитих типова амортизера са конструктивним и технолошким решењима прилагођеним тренутној ситуацији и захтевима тржишта.

Квалитет амортизера које производи Фабрика амортизера-теам д.о.о. Београд као и конкурентне цене допринели су пласману ових производа на тржиште региона бивших ЈУ република и тржиште Русије. Потребе фирми ФАП-Прибој, Икарбус- Београд, ИМТ Београд, „Гоша“ Смедеревска Паланка, као и потребе ремонтних завода и саобраћајних предузећа су потпуно покривене производима из асортимана ове фабрике у Београду.

-По прогону српског становништва са Косова и Метохије 1999. године један број наших радника доселио се у Београд и повремено смо се окупљали у представништву фирме у улици 27. Марта 44.

Крајем 2000. године донели смо одлуку да започнемо производњу амортизера у Београду. Почели смо од производње амортизера за веш-машине и амортизера за пета врата на аутомобилима. Производња се одвијала у изнајмљеном простору једног предузећа металне струке које је престало да ради.

У почетку је било 20 радника, сви из Приштине који су дошли у Београд.Производни програм је у међувремену проширен, па смо производили све типове хидрауличних амортизера за аутобусе, камионе, тролејбусе, трамваје, локомотиве, вагоне, тракторе…

Од 2006. године (због новог Закона о привредним друштвима) иста група радника послује под фирмом Фабрика амортизери-теам д.о.о. Београд. Покушавали смо да успоставимо контакте са нашим матичним предузећем у Приштини-Фабриком амортизера али тешко…није ишло…У несрећи која нас је задесила зрнце среће је било што смо у том тиму запослених у Београду имали један број веома стручних кадрова (машинских инжењера) који су своје дугогодишње искуство применили на рад у Фабрици у Београду.

Фабрика у Приштини продата

Фабрику амортизера у Приштини су ратне 1999. године напустили сви радници српске националности.

Радници албанске националности су од 2001. покушали неку производњу амортизера , то је у ствари више била монтажа амортизера од делова који су остали од нормалног процеса производње до пролећа 1999. У међувремену у Фабрици је заустављена свака производња, да би 2010. године била продата а купац фабрике је све машине продао у старо гвожђе, очистио простор и привео га другој намени.

  У плану погон и у Лапљем Селу

-Имамо идеју да отворимо један мали погон и у Лапљем Селу на Косову и Метохији преко фирме ћерке Ф.А.“АМП“-Лапље Село који би, за почетак производио фрикционе и гасне амортизере.
Урађена је документација, нађена локација и све је говорило да смо на добром путу.
Требала нам је мања финансијска подршка коју смо 2009. и 2010. потражили од тадашњег Координационог центра за Косово и Метохију.
У контактима са људима из Координационог центра потврђено нам је да је наша документација ваљана и да по њиховим сазнањима имамо добре шансе да добијемо кредит и реализујемо идеју.
Али по нашим „добрим“ старим обичајима приликом финалног одлучивања превагнули су неки други интереси-чекамо бољу прилику, каже директор Слободан Павловић.

Данас је Фабрика амортизера-теам д.о.о. једина која се бави производњом амортизера на овом простору, каже директор ове Фабрике у Београду Слободан Павловић.

Производима Фабрике амортизера-тим д.о.о. Београд потпуно је покривен производни програм ИКАРБУС-а, ФАП-а ТАМ-а, САНОС-а а израђују и амортизере и за и за најзаступљеније моделе аутобуса МЕРЦЕДЕС-а, МАН-а, НЕОПЛАН-а, СЕТРЕ, ЛИАЗ-а, ВОЛВО-а, ГУЛЕРИЗ-а, БЕРКХОФ-а, СОР-а.

Од маја 2008. године Фабрика амортизера-теам д.о.о. Београд своје пословање усагласила је са захтевима међународног стандрада СКПС и ИСО 9001 издатог од стране“YOQS“ Друштва за сертификацију квалитета д.о.о.

А када смо питали директора Павловића како ова фабрика успева да опстане и да се одржава у тешким економским и финансијским условима у свету и код нас, он каже:

„Услови привређивања нису ни мало лаки, нису никад ни били, посебно предузећима металске струке. Од стотину хиљада регистрованих предузећа у земљи само се 10 одсто предузећа бави неком производњом.

Погађају нас све могуће кризе и кад размислим како опстајемо долазим до закључка да је то првенствено зато што смо веома скромни”, истиче Павловић.

Данас ова фабрика има 16 стално запослених из Приштине а проблем је што недостаје млади кадар тако да је старосна структура неповољна због чега руководство намерава да решава и овај проблем. Фабрика послује искључиво својим средствима без банкарских кредита.

-Увек смо до сада пословали позитивно, некад боље, некад на граници…најбоље пословне године биле су 2008. и 2012. Док смо 2013. једва преживели а ова 2014. је добро кренула.

Наши проблеми у производном и финансијском смислу су у томе што морамо да увозимо материјал за производњу па се сналазимо штедећи и на платама за шта имамо разумевање запослених, каже Слободан Павловић.

Адреса дирекције:
27 март 44, Београд
Телефони:
011/3244-922
011/3242-528
Тел/Фаx
011/3245-313
e-mail: [email protected]

(Славица Ђукић – СРБИН.ИНФО)