Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Плате не плаћа чак 40 одсто газда

0

Plate ne plaća čak 40 odsto gazdag

Законско решење о контроли послодаваца који не исплаћују месечне зараде на време тешко ће бити спроведено у пракси, тако да је потребно донети неки подзаконски акт којим би била предвиђена.

Кривична одговорност и аутоматски стечај за таквог послодавца, изјавили су представници Самосталног синдиката и Уније послодаваца Србије (УПС). Генерални секретар УПС-а Душан Коруноски је изнео поражавајући податак УПС-а из анкете послодаваца да је у првом тромесечју ове године само око 40 одсто послодаваца исплаћивало месечне зараде на време. Коруноски је рекао да законску могућност контроле послодаваца види као „лепу популистичку меру”, за коју је изразио бојазан да неће дати резултате.
Судови неспремни

„Нажалост, послодавцима је кроз овај закон повећана мандатна казна од неких 100.000 на неких 200.000 динара и не постоји апсолутно никаква могућност да се он контрлише”, предочио је Михајловић. То што је у закону дата могућност да запослени може са платном листом преко суда наплати то што му послодавац дугује, једноставно је незамисливо у нашој земљи, јер у Србији не постоје судови рада који се баве, да то запослени реше на брз и ефикасан начин, казао је Михајловић.

„Имате ту више разлога, а један је тај што неће сви радници да туже послодавца који им дугује плату у страху да не изгубе свој посао”, објаснио је Коруноски и подсетио да је предлог УПС био прилично једноставнији, а подразумевао би аутоматски стечајни поступак за предузеће које месец, два или три, не успева да исплати плате. Када би сваком власнику над главом био тај стечајни поступак, као претња за неисплаћивање плата, уверење УПС-а је да би те плате биле много раније и много брже исплаћиване, нагласио је Коруноски.

„Ја мислим, да та контрола не може да се пропише Законом о раду него мора да се пропише новим законом и инспекцијом која се управо прави. Међутим, и ту смо скептични, јер ако се комплетно пословање или скоро све пословање предузећа не пребаци он-лајн, те инспекције ће бити једноставно немогуће, зато што је немгуће обезбедити довољан број инспектора који би проверили сва предузећа”, објаснио је Коруноски.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић рекао је Танјугу да је чињеница да нови Закон о раду апсолутно неће донети промене у делу који се односи на редовност у исплати плата запосленима.

„Ми смо и даље у зачараном кругу, више не постоји начин да се послодавац исконтролише и да се он санкционише зато што он не исплаћује зараду”, оценио је Михајловић и подсетио да је тај синдикат тражио да се у нови Закон о раду унесе одредба којом би се неисплаћивање зарада послодаваца ценило као кривично дело.

(Дневник.рс)