Прочитај ми чланак

Ово је економски ударац који ће погодити буквално сваку српску празничну трпезу

0

За већину Срба главни симбол Нове године нису ни Деда Мраз ни јелка, већ руска салата. Овај гурмански ужитак прави се и једе у енормним количинама током празника. Током 2022. године све је поскупело, па и руска салата, а за велики број грађана Србије то ће бити најјачи празнични ударац на џеп.

Поређење цена састојака од којих се прави руска салата – реч је о истим производима, истих произвођача, у истим продавницама у Београду:

Први састојак, мајонез, у паковању од 285 милилитара, пре годину дана коштао је 148 динара. Сада исти производ кошта 180 динара, што значи да је мајонез за годину дана поскупео 21,62 одсто.

Замрзнута мешавина поврћа за руску салату, у паковању од 450 грама, прошле године коштала је око 140 динара. Тренутно, овај производ кошта 175 динара. Дакле, за годину дана, главни састојак омиљеног рецепта многих грађана наше државе, поскупео је чак 25 одсто.

300 грама шунке за руску салату коштало је, пре тачно годину дана, око 240 динара. Сада, за исту количину потрошачи треба да идзвојте 257 динара. Дакле, шунка је скупља за око седам одсто.

Кисели краставци, у тегли од 680 грама, прошле године пред празнике коштали су 188 динара. Сада, тачно годину дана касније, цена ове врсте зимнице нешто је виша. Наиме, за исту количину производа потрошачи сада треба да плате 243 динара. То значи да су кисели краставци за годину дана поскупели скоро 30 одсто.

Међутим, рецепти са интернета кажу да ће 100 грама киселих краставаца бити сасвим довољно за руску салату. Стога, ова количина је прошле године у ово време коштала 27 динара, док ове године кошта око 35 динара.

Ни јаја, још један састојак руске салате, није одолео поскупљењима.

Пре годину дана, паковање од 10 јаја коштало је 170 динара, односно 17 динара по комаду. Међутим, цена ове, за многе основне животне намирнице, знатно је скочила. Тако сада, паковање од 10 јаја истог произвођача кошта чак 230 динара, што је 23 динара по комаду.

Јаја су заправо „шампион“ у поскупљењима на овој листи састојака, с обзиром на то да су поскупела за 35 одсто, и то за само годину дана.

Међутим, према већини рецепата који су доступни на интернету, за руску салату потребна су четири јајета. То значи да је одговарајућа количина прошле године коштала 68, а ове године је 92 динара.

Дакле, за све ове састојке, пред прошлогодишње празнике потрошачи су издвајали око 623 динара. Сада, када је све поскупело, ови састојци потрошаче коштају око 740 динара. Дакле, једно од најпопуларнијих празничних јела у Србији, поскупело је, за само годину дана, скоро 20 одсто.