Прочитај ми чланак

ОПЉАЧКАНИ НАРОД: Вучићев лекс специјалис о „швајцарцима“ је представа за медије

0

Србија ће донети "лекс специјалис" како би решила проблем око 17.000 грађана задужених у швајцарским францима. То је најавио председник Србије након што је на Андрићевом венцу одржан састанак државног врха, представника банака и удружења корисника кредита - "ЦХФ Србија". Ипак, још увек је нејасно колики терет ће сносити банке, а колики држава?

Када их је крајем прошле недеље председник Србије Александар Вучић изненада посетио, грађани задужени у швајцарцима били позвани на преговоре:

„Од понедељка, сваки дан ћете да седите и завршићемо то брзо до четвртка или петка…“, казао је Вучић тада.

Али, ни после више обављених разговора, коначног решења за око 17.000 људи који су узели кредите у швајцарцима још увек нема.

Ипак, да је оно на видику – уверава први човек државе. Каже: Србија је спремна да донесе „лекс специјалис“ и причу око швајцарских франака остави у прошлости.

„Када кажем ‘лекс специалис“, мислим да све буде завршено у данима и недељама пред нама… Покушаћемо да највећи део иде на терет банака, а нешто ће свакако ићи… нешто, не све, али нешто на терет државе“, казао је данас Вучић.

Колико је то „нешто“, јавност још не зна, а у медијима се помињала информација да би дугови могли да се расподеле 70 одсто на банке и 30 одсто на државу, што би банке коштало између 240 и 420 милиона, а државу око 120 милиона евра.

Из Удружења „ЦХФ Србија“ за Н1 кажу да би „лекс специјалис“ био добар за већину, али не и за све кориснике кредита у швајцарцима.

„Већини би заправо можда био коначно решење, можда преко седамдесет посто, али тридесет посто сигурно не би било обухваћено леx специалисом, то би били кредити који нису више у отплати, оно што банке за сада инсистирају је да се тај закон односи на кредите који су на отплати, дакле не за оне уговоре који су раскинути и где су покренуте хипотеке. Тако да је то прва група људи која не потпада под овај леx специалис… За сада…“, каже Јелена Павловић, адвокатица „ЦХФ Србија“.

Зато се преговори настављају, јер – каже Павловић – постоје добре шансе да се дође до решења које је прихватљиво за све. Потенцијали „лекс специјалис“, међутим, оштро критикују у Удружењу Ефектива, где кажу: „То је представа за народ“.

„Од 2011. до данас се прича да држава неће да реагује, да држава нема намеру да реагује, да су уговори светиња, да морају да се поштују и сад одједном нека брзинска представа, најава доношења закона… Постављамо питање: зашто у овом тренутку када смо били надомак победе, правне победе, законски утемељене на суду? Очигледно је да се поново иде на руку банкама, како би се њима пораз ублажио, а додатно ће се ублажити ако се држава укључи неким новчаним дотирање“, каже Дејан Гавриловић из „Ефективе“.

А кључна промена коју би донео „лекс специјалис“ је заправо конвертовање кредита индексираних у швајцарским францима у уобичајене кредите везане за евро.

Уколико банке, корисници и држава договор постигну, такав закон би, према најавама, Србија могла да добије већ до краја месеца.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!