Прочитај ми чланак

ОПЕТ ЛАЖЕ: ВУЧИЋ – никад мања незапосленост ФИСКАЛНИ САВЕТ – грешка у обрачуну

0

Стопа незапослености најнижа је у Србији у последњих 25 година, показују прелиминарни подаци Републичког завода за статистику за последњи квартал.

Просечна стопа незапослености у 2016. години била је 15,3 одсто, а у првом кварталу ове године износи 14,6. Просечна бруто зарада у јуну 2017, према РСЗ, била је 67.857 динара, док је нето 49.238.

То је изјавио председник Aлександар Вучић, наводећи да је то од 1990. године најнижи ниво, а Србија је успела да дође до тог успеха довођењем инвеститора. Све изнад 10 одсто је, по њему, високо, али то је европски просек.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић каже да је стопа незапослености у првом кварталу била 14,6 одсто, а да се за други тек очекују резултати, пишу Вечерње новости.

“Индиције су да ће она бити нижа него у претходном кварталу, али тек ћемо проверавати податке добијене у Aнкети о радној снази”, каже Ковачевић.

Он је нагласио да је стопа незапослености последњи пут била на том нивоу још у време Aнте Марковића.

Професор Љубомир Маџар каже да постоји оштра полемика око стопе запослености и незапослености у Србији, а Фискални савет исказује озбиљну сумњу у њено смањење.

“Смањење стопе незапослености требало би да се одражава на стопу раста БДП, који не расте том динамиком. С друге стране, ни вредност доприноса на зараде не иде темпом којим би требало”, каже Маџар.

Он додаје да постоји позитивна веза између стопе привредног раста и стопе запослености, а да експанзија БДП не даје повода да се верује у то.

“То је, по мишљењу Фискалног савета, само привид или грешка у обрачунима, а бројке које долазе из Завода за статистику су неусклађене и неконзистентне”, каже Маџар.