Прочитај ми чланак

НОВО ПРАВИЛО ОД НОВЕ ГОДИНЕ: Ево до када ћете морати да исплатите кеш кредит

0

Централна банка је донела прописе који се примењују у последње две године, новина је да за рате од 1. јануара постоји рок од 6 година, уместо досадашњих 7, односно 8

Кредите које узмете од 1. јануара следеће године, имаће краћи рок отплате, односно највише шест година, а то је у складу са прописима Народне банке Србије (НБС) с краја 2018. године.

Printscreen/Youtube

Рок за враћање потрошачких и кеш кредита које ће банке грађанима одобрити почев од јануара биће највише шест година, као што је и предвиђено тим прописима. Ови рокови се, како је потврђено у централној банци, неће мењати без обзира што је НБС у јулу, грађанима који имају кредите омогућила да се рокови за отплату продуже за две године.

– Народна банка Србије је у децембру 2018. усвојила сет мера у циљу подстицања праксе одрживог кредитирања становништва, реагујући на, тада идентификовану, све учесталију појаву ненаменског необезбеђеног кредитирања становништва по неоправдано дугим роковима. Подсећамо да је примарни циљ ових мера било спречавање негативних последица по грађане и по финансијску стабилност у Србији, уколико би се кроз стварање нових проблематичних кредита материјализовали ризици својствени неконтролисаном ненаменском кредитирању становништва на рокове који нису у складу с ризичношћу ове врсте производа – речено је из НБС.

Подсећају да је како би се остварио жељени циљ, без значајног утицаја на тржиште кредита, тада прописано фазно смањивање прихватљивих рокова: за кредите одобрене у току 2019. године – осам година, у току 2020. године – седам година и кредите одобрене почев од 1. јануара 2021. године – шест година.

– Стим у вези, прописани су прихватљиви рокови за одобравање потрошачких, готовинских и других кредита одобрених становништву (који нису стамбени кредити нити минуси по текућем рачуну) на које банка те кредите може одобрити без утицаја на капитал. Како би се остварио жељени циљ, без значајног утицаја на тржиште кредита, прописано је фазно смањивање прихватљивих рокова.

Изузетак су потрошачки кредити за куповину моторних возила за које није предвиђено фазно годишње снижавање рока отплате, и од 1. јануара 2019. године прихватљива рочност тих кредита је до осам година.

– Оваквим регулаторним решењима подстакнуто је опрезно преузимање ризика од стране банака њиховим усмеравањем на одрживо кредитирање и избегавање прекомерне изложености одређеним врстама кредитних производа, и то без увођења административне мере забране појединих видова кредитирања – наводе у централној банци.

Како подсећају, у јулу ове године извршена су одређена прилагођавања поменутих мера, како би се уважиле околности изазване пандемијом ЦОВИД-19.

Не урушавајући смисао и идејни концепт с разлогом усвојених прописа отворене су додатне могућности банкама да у току ове и наредне године дужницима који су се задужили пре наступања ванредних околности понуде адекватне олакшице у вези са отплатом потрошачких, готовинских и осталих кредита одобрених до 18. марта 2020. године (рефинансирање или промену датума доспећа последње рате под одређеним условима), а да то не утиче на капитал банке, што је опредељено тиме да су након тог дана и дужник и банка упознати са околностима у вези с пандемијом и ванредним стањем, па су могли да процене могућност измиривања нових обавеза у постојећим околностима.

– Наиме, сматрамо да је тренутна криза разлог више да се нови кредити одобравају у складу с прописаном динамиком снижавања рочности и да је ограничење максималне рочности на начин како је то предвиђено прописима усвојеним у децембру 2018. године један од делотворних механизама за спречавање презадужености грађана и настанка нових проблематичних кредита у овом сегменту кредитирања.

При томе, треба имати у виду да је свако кредитирање на дуже рокове од прописаних и даље дозвољено ако банка након тога одржава одговарајући ниво капитала, односно ако у сваком тренутку има довољно сопствених средстава за испуњење свих регулаторних захтева – истичу у банци.