Прочитај ми чланак

Новак и шеик граде хотеле на Копаонику

0

novak-zajed

Породица тенисера Новака Ђоковића градиће хотел на Копаонику одмах поред стазе „Караман гребен“ који треба да буде завршен крајем следеће године. Због овога али и због хотела који ће шеик Мухамед бин Зајед такође саградити на Копаонику, арапска компанија „Мубадала“ заинтересована је да изгради нове жичаре на тој планини и да купи мањински део „Скијалишта Србије“.

Према сазнањима „Блица“, Срђан Ђоковић купио је плац на једној од најатрактивнијих локација на Копаонику, у близини „Гранда“. Хотел ће бити изграђен на месту некадашњег кафића „Доли Бел“. Према плану, Ђоковићев хотел имаће око 1.000 квадрата. У приземљу ће бити велики ресторан „Новак“, а изнад њега највише 15 соба.

Породица најпознатијег Србина није имала проблеме око добијања дозволе јер је на том делу и предвиђена градња. Међутим, због спорости бирократије, Ђоковић није успео да крене са изградњом тог објекта ове године, већ је морао радове да помери за мај следеће. Ипак, хотел ће бити завршен до краја 2014. Ово је и својеврсни повратак на Копаоник Ђоковића, који су пре више од десет година имали палачинкарницу у Конацима, којом су финансирали тениске почетке Новака Ђоковића.

С друге стране, пар стотина метара даље, на месту некадашњег хотела „Југобанка“, завршено је рашчишћавање терена на којем ће шеик Абу Дабија Мухамед бин Зајед ал Нехјан градити нови хотел. Према проценама инвеститора, хотел би имао нешто више од 10.000 квадрата, а стари хотел је од Владе Србије купљен за 1,5 милиона евра. Управо због ових инвестиција, представници компаније „Мубадала“ из Абу Дабија, који су јуче разговарали с потпредседником Владе Александром Вучићем и с менаџментом „Скијалишта Србије“, заинтересовани су за изградњу нових жичара којима би Копаоник учврстио своје место на самом врху европских скијашких центара. Представницима „Мубадале“ представљени су пројекти изградње затворене жичаре на „Крчмару“ и „Гвоздацу“, као и гондоле која би повезала „Брзеће“ с Копаоником.

Постоји и могућност да и „Мубадала“ гради хотел на Копаонику.

– Посебно их је заинтересовало Бачиште, јер ту постоји могућност да се гради хотел са 500 лежајева. Ту је све припремљено и може одмах да се гради. Од нас су тражили и планску документацију како би видели где све може да се гради и добије грађевинска дозвола – каже за „Блиц“ директор „Скијалишта Србије“ Дејан Левнајић.

Арапима се посебно свидело то што су у близини тениски терени на којима је Новак Ђоковић направио своје прве тениске кораке, а свој радни дан у Београду, сходно томе, завршили су на пословном ручку у ресторану „Новак“ на Новом Београду с менаџментом „Скијалишта“. Арапи ће се с конкретном понудом и предлогом за улагање јавити у наредних десет дана. Да ли ће то бити приватно-јавно партнерство или неки други модел сарадње, договориће се директно шеик Мухамед Заид и Александар Вучић.

 

Мубадала у Утви и Галеници

Делегација „Мубадале“ са главним оперативним директором комитета за инвестиције Валид Ахмед ал Мухаиријем на челу јуче је, осим о улагању у Копаоник и „Скијалишта Србије“, са Александром Вучићем и Млађаном Динкићем разговарала и о пројекту изградње развојног центра за чипове и о улагањима у фабрику компоненти за авионе. Тим „Мубадале“ посетио је фабрику „Утва“ и „Галенику“, где су разговарали с менаџментом тих фабрика. Свој боравак у Србији завршавају данас, посетом Аеродрому „Никола Тесла“ и Агенцији за контролу летења.

Јешић вређао Шеика на твитеру

Потпредседник Владе Војводине Горан Јешић извређао је шеика Абу Дабија, као и инвеститоре из Емирата. Осим увредљивог твита, Јешић је писао и о кредитима које Србија узима од Уједињених Арапских Емирата.
– Јуче састанак с представницима Светске банке, кредит отворен за наводњавање и одбрану од поплава по цени од 0,5%. Отказала Влада РС у априлу и почела да преговара са Арапима за кредит исте намене по цени од 3,5% плус 0,5% обрада кредита! Шта беше оно борба против корупције – твитовао је Јешић.

 

(Блиц)