Прочитај ми чланак

НКД: Нишки аеродром у 2018. години пословао са губитком од 13 милиона динара

0

Национална коалиција за децентрализацију (НКД) саопштила је данас да је дошла до докумената о финансијском пословању који показују да је ЈП "Аеродром Ниш" у 2018. години пословао са губитком од преко 13 милиона динара, што је први пут да аеродром остварује губитак још од 2014. године.

У саопштењу се подсећа да је „Аеродром Ниш“ остваривао добит од 2015. године, када су из Ниша почеле да лете нискобуџетне компаније, све до поклањања Републици прошлог лета.

„Посебно брине што је аеродром остварио једва 81 одсто планираних прихода у 2018. години, док је тај проценат у 2017. износио и преко 90 одсто. Исти документи сведоче да је нераспоредјени добитак из претходних година био преко 135 милиона динара и да је тај новац ушао у потрошњу у 2018 години. Не само што је настао губитак, већ је потрошен и новац који је из добитка претходних година пренет у 2018. годину“, речено је у саопштењу НКД-а.

Према наводима НКД-а проблем централизације се осим у финансијском губитку и у смањењу броја путника, огледа и у пословним праксама које су негативне за квалитет рада аеродрома „Константин Велики“.“Нето зарада запослених на Аеродрому пала је у 2018. години, а зараде запослених се исплаћују у износу који је 13 одсто мањи од планираног. То је директно у супротности са обећањем да ће плате радника бити веће када их преузме Република“, казали су у НКД-у.

У саопштењу је истакнуто, да су супротно паду плата запослених, накнаде за чланове Надзорног одбора, који су промењени политичком одлуком након преузимања, повећане са 1,9 милиона динара годишње на чак 3,9 милиона динара годишње, иако Надзорни одбор има исти број чланова као раније.

„За разлику од плата запослених које су исплаћене у износу од 87 одсто од планираног, чланови Надзорног одбора су добили 100 одсто износа планираних накнада. Увидом у документацију, НКД је утврдио да састанцима Надзорног одбора не присуствују сви чланови“, казали су у НКД-у.

Према њиховим речима, у финансијским извештајима аеродрома немогуће је уочити „инвестиције“ Републике о којима политичари редовно говоре.

„У првих пет месеци ове године, нишки аеродром је имао 6,37 одсто мање путника него у истом периоду прошле. Број путника је такодје у опадању за 5,2 одсто по лету у истом периоду. Пад у карго саобраћају је обележен преласком карго саобраћаја из Ниша за Београд, што се такодје може видети у документима и записницима које поседује НКД“, подвукли су у тој организацији.

У НКД-у подсећају да је „Аеродром Ниш“ нагло престао са објављивањем финансијских извештаја од тренутка преузимања од стране Републике.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!