Прочитај ми чланак

НИС уплаћује више дажбина српском буџету него 10 највећих државних фирми заједно

0

NIS gasprom27

НИС ће у следећој години сигурно повећати инвестиције, али када је реч о приходима биће тешко сачувати досадашње резултате у овим економским условима, рекао генерални директор НИС-а Кирил Кравченко. Први човек НИС-а не очекује велике осцилације у цени нафтних деривата до краја године.

Милан Бачевић: „Гаспром” планира да у Србију инвестира још две милијарде евра

Компанија „Гаспром” планира да у Србију у наредне две године инвестира још две милијарде евра, што би у великој мери побољшало „крвну слику” српске економије, изјавио је данас Танјугу у Москви министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић.
Он је најавио да ће данас генерални директор „Гаспрома” Алексеј Милер у Београду са државним руководством Србије разговарати о тим инвестицијама, као и о продубљивању економске сарадње.
Бачевић је казао да ће за пет до шест месеци бити познати детаљи улагања, али и напоменуо да Гаспром углавном улаже у нафтно-гасни сектор.
Они показују интерес и за друге гране енергетике, као и да у одређеном тренутку инвестирају у термоелектране, у првом реду гасне когенеративне”, рекао је Бачевић, који је учествовао на инвестиционој конференцији Србије у Москви у организацији Привредне коморе Србије.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће та компанија повећати инвестиције у наредној години, али да ће у овим економским условима бити тешко сачувати досадашње резултате.

Нафтна индустрија Србије у првих девет месеци ове године остварила је исти приход као прошле године, 31,7 милијарди динара. У исто време, упркос кризи, приходи НИС-а у буџету повећани су за готово 40 процената, чиме нафтна индустрија уплаћује више дажбина него 10 највећих државних фирми заједно.

„Оно што сигурно могу да кажем је да ће инвеститиције бити веће. Што се тиче прихода, у овим економским условима биће врло тешко сачувати ове резултате. Али ми ћемо учинити све што је потребно да бисмо то урадили“, истакао је Кравченко за РТС.

Како је рекао, НИС ће испунити све обавезе према буџету Србије, а само пореске обавезе ће ове године бити дупло веће него 2009. године.

Кравченко је истакао да је НИС заједно за дуванском индустријом предложио пакет мера који укључује контролу акциза и контролу квалитета производа на терену, као и бољу проверу рада других компанија.

„Држава је спремна да то подржи. Зашто? Зато што само увођење ових мера може да донесе држави само од две индустрије више од 300 милиона евра годишње“, објаснио је Кравченко.

Истакао је да то не значи само избацивање горива које је лошег квалитета и мању бригу возача за своје моторе, већ повећање прихода за државни буџет, што значајно смањује ризик од увођења непопуларних мера од стране државе.

Говорећи о цени нафтних деривата, Кравченко је рекао да постоје фактори на које НИС не може да утиче, као што су курс динара или цена нафте.

„Ове године извозимо гориво европског квалитета, не само у Србији већ и у окружењу.

Наша основна улога је да предложимо најниже цене у поређењеу са конкуренцијом за европски квалитет“, рекао је Кравченко.

Генерални директор НИС-а не очекује велике осцилације у цени горива до краја године, с обзиром на то да су цена нафте и динар мање-више стабилни.

„Видим да ми имамо ниже просечне цене деривата у поређењу са земљама региона. И наша основна улога је да задржимо раст цена на нижем просечном нивоу“, поручио је Кравченко.

(РТС, (Танјуг)