Прочитај ми чланак

НБС наложила банкама: Репрограм кредита уз грејс период

0

Народна банка Србије донела нове мере за олакшану отплату кредита дужницима погођеним пандемијом коронавируса. Банке ће, према одлуци НБС, морати да дужнику - грађанину, пољопривреднику, предузетнику и привредном друштву- који због околности изазваних панедмијом није у могућности да измирује своје обавезе према банци или даваоцу финансијског лизинга, на његов захтев, одобри олакшицу у отплати обавеза. Олакшице подразумевају репрограм кредита, грејс период до шест месеци, дужи рок отплате, при чему рата не сме бити већа него што је сада. Мере ступају на снагу већ сутра 15. децембра, а захтеви могу да се подносе од 16. децембра.

Ова мера односиће се посебно на незапослене особе, као и оне који су у протекла три месеца зарађивали плату испод републичког просека (који је тренутно на нивоу од 59.698 према подацима за септембар).

Printscreen/Youtube

На олакшице ће, такође, моћи да рачунају дужници који у последња три месеца имају нето месечне приходе до 120.000 динара, а који је умањен за минимум 10 одсто у односу на приход од пре 15. марта 2020. године када је проглашено ванредно стање због епидемије, али под условом да им на кредитну или лизинг рату одлази више од 40 одсто тог месечног прихода.

“За пољопривреднике, предузетнике и привредна друштва оцењено је да је олакшице у отплати обавеза потребно понудити нарочито дужницима који су у 2020. години имали пад пословних прихода, односно промета од најмање 15 одсто у односу на 2019. годину или је дошло до прекида пословања дужника у непрекидном трајању од најмање 30 дана услед пандемије ЦОВИД19”, истичу у НБС.

Такође, истичу у НБС, право на наведене олакшице имаће и дужници који су у доцњи дужој од 30 дана у материјално значајном износу по основу било које обавезе на које се одлука примењује.

“Поред наведеног, остављена је могућност банкама и даваоцима финансијског лизинга да на образложен захтев дужника, уколико услед других чињеница и околности оцене да је дошло до погоршања финансијског положаја и немогућности измиривања обавеза дужника, одобре олакшице дужнику”, наводе у централној банци.

Које олакшице се одобравају

Олакшице које су предвиђене одлукама односе се на репрограм и рефинансирање кредита и обавеза из финансијског лизинга, уз одобравање грејс периода од 6 месеци и одговарајућег продужења рока отплате тако да месечне обавезе дужника не буду веће од оних из плана отплате пре одобравања олакшица.

“Током грејс периода, банка обрачунава камату, при чему се дужник, у самом захтеву, опредељује да ли ће плаћати камату током трајања грејс периода или након његовог истека”, наводе у НБС.

Други кредитни производи ‒ кредитна картица и дозвољено прекорачење рачуна, могу бити обухваћени олакшицама у складу са овом одлуком, на начин да се одобри кредит за рефинансирање обавеза по основу тих производа уз грејс период од шест месеци, и уговорену месечну отплату при чему се период отплате продужава на начин да месечне обавезе не буду веће у односу на месечне обавезе које би дужник иначе плаћао по том производу.

“Посебно истичемо и да банке, односно даваоци финансијског лизинга не могу наплатити накнаду за предузете мере и активности у складу са одлукама, као ни трошкове које могу имати у вези с тим мерама и активностима, укључујући и трошкове за обраду захтева клијента, осим трошкова неопходних за одобравање потраживања, а које не утврђује банка односно даваоци финансијског лизинга (нпр. кредитни биро или катастар непокретности)”, истичу у централној банци.

Како поднети захтев за олакшицу

У складу са одлукама, банке и даваоци финансијског лизинга ће најкасније до 22. децембра 2020. године на својој интернет презентацији и у својим пословницама објавити обавештење којим се дужници информишу о могућностима подношења захтева за добијање олакшица, као и о условима који у том смислу треба дужник да испуњава.

“Сви дужници који испуњавају прописане услове могу поднети банци или даваоцу финансијског лизинга захтев за добијање олакшица електронским путем или поштом, као и у пословним просторијама до 30. априла 2021. године, с тим да дужницма саветујемо да због тренутне епидемиолошке ситуације предност дају електронском начину комуникације. Банка, односно давалац финансијског лизинга дужни су да о захтеву дужника одлуче и о тој одлуци обавесте дужника у року од 30 дана од дана пријема захтева”, објашњавају у НБС.

Донете одлуке ступају на снагу сутра 15. децембра 2020. године, те су дужници већ од наредног дана у могућности да без обзира на обавештење банака и даваоца финансијског лизинга поднесу захтев за добијање наведених олакшица.

Разлози

Извршни одбор Народне банке Србије је данас на ванредној седници усвојио Одлуку о привременим мерама за банке у циљу адекватног управљања кредитним ризиком у условима пандемије ЦОВИД-19 и Одлуку о привременим мерама за даваоце финансијског лизинга у циљу адекватног управљања кредитним ризиком у условима пандемије ЦОВИД-19.

“Имајући у виду сложеност утицаја околности изазваних пандемијом ЦОВИД-19 на грађане и привреду, Народна банка Србије утврдила да постоји простор за предузимање додатних мера које имају за циљ олакшано измиривање обавеза дужника који се суочавају са тешкоћама услед пандемије ЦОВИД-19 и одговорно управљање кредитним ризиком банака и даваоца финансијског лизинга у тренутним околностима”, истичу у НБС.