Прочитај ми чланак

НАРОД НА НОГАМА: Протест у Нишу због поклањања аеродрома држави

0

Око две хиљаде Нишлија затражило је вечерас од одборника Скупштине града Ниша да не усвоје одлуку којом ће се Републици Србији предати власништво над Аеродромом „ Константин Велики“ у Нишу.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и градски већиници изгласали су ту срамну одлуку, и зато захтевамо да поднесу оставке. Ако авиони не лете из Ниша, летеће градоначелник- поручио је окупљеним грађанима Милош Бошковић, народни посланик „Доста је било“ који је недавно вратио мандат тој странци. Нишлије су га прекидале узвицима „ Оставке,оставке“, „ Не дамо аеродром аеродром је наш, „Ниш је наш град“… Многи од учесника протеста су звиждали пиштаљкама.

Бошковић је оценио да је главни разлог изненадне заинтересованости државе за нишки аеродром због тога што је Французима дата концесија Аеродрома у Београду.

– Не знамо какав је уговор за Београдски аеродром потписан јер је све тајно.Али, држава жели да има контролу над Аеродрому у Нишу и осталим аеродромима у Србији како би ако затреба могла да повећа авио-таксе и смањи број путника или да укине авио-линије. И то таман кад је Аеродром заживео и кад је у Ниш авионом долазило много више туриста. И кад су многи од вас за мале паре могли да оду у посету својој деци. Зато сви заједно нећемо дозволити да нам узму наш аеродомо-поручио је он.

Нишлије су заједно прошетале до Градске куће, где су неки од њих бацали папирне авионе у знак протеста. Бошковић је позвао Нишлије на нови протест,сутра у 17 часова на централном градском тргу у Нишу.

Бошковић је синоћ преко друштвених мрежа позвао грађане Ниша на протест на Тргу краља Милана како би се успротивили одлуци Градског већа Ниша о устапању власништва Аеродрома, а његов позив су подржали Удружени покрет слободних станара, представници опозиционих странака, Зоран Живковић из Нове странке, челници Демократске странке у Нишу, Милан Лапчевић из ДСС, Бранислав Јовановић из Народне странке Србије…

Национална коалиција за децентрализацију (НКД) захтева смену градоначелника Ниша Дарка Булатовића И свих градских већника јер су одлучили да “Републици поклоне нишки аеродром, без икакве надокнаде и без задржавања икаквих права у односу на овај значајан ресурс”.

-Ово је сраман чин. Подсећамо да је аеродром развијан парама Нишлија и Нишлијки, да је то аеродром који припада нама, а не привременој власти у Нишу. Реч је о ресурсу који смо градили за будуде генерације Нишлија и нити једна власт нема права да нам то одузима-наводи Младен Јовановић, председник Управног одбора НКД.

Нишке демократе су оштро осудиле ову одлуку И позвале одборнике да је не изгласају у Скупштини града Ниша.

-Већ смо упозоравали да се припрема потпуна предаја нишког аеродрома Министарству, односно Београду. Самим тим град Ниш остаје без једног од кључног мотора развоја не само града Ниша већ и читавог региона. То је нарочито дошло до изражаја оног тренутка када је потписан тајни уговор о концесији Владе Републике Србије и концесионара. И поставља се питање да ли ће после оваквог потеза актуелна напредна власт предати и читав Град Ниш Београду-каже председник Градског одбора Демократске странке у Нишу Миограг Станковић.

Министарство грађевинарства, саобраћаја И инфраструктуре саопштило је данас да “ ће заједно са Владом Србије наставити да улажу велика новчана средства у опрему И безбедност Аеродрома “ Константин Велики “ у Нишу.