Прочитај ми чланак

„Највећи и најлепши“ тржни центар ПРАЗАН, како ће нам појачати економију? (ВИДЕО)

0

Празне чувене улице и тргови, посетиоци који га напуштају празних руку, лажни излози - овако изгледа посета Галерији Белграде, "највећем и најлепшем" тржном центру у овом делу Европе.

Већ пре уласка у сам тржни центар може се приметити да број посетилаца није сразмеран ономе што би се након отварања новог објекта очекивало. Неки би рекли корона, а неки да је у питању површина од 300.000 квадрата, коју како је председник Александар Вучић лепо запазио, не можете да обиђете чак ни ако идете електричним аутомобилом.

Овај тржни центар према најавама власти треба да ојача српску економију и постане економски гигант међу шопинг моловима. Када се на „улице“ тржног центра, међутим, крочи, прошета, или пак провоза чувеним олдтајмером, да се видети да просечан грађанин Србије са овим велелепним здањем нема много додирних тачака.

На већини радњи излепљене су, уместо правих излога, налепнице које би ваљда требало да одају утисак да је све стварно и само што се није отворило. Оно мало продавница, које су отворене за буџет већине грађана су непознате и прескупе. Неки пре нас су срели пацова у обиласку, ми заиста нисмо.

Нема, барем за сада, приступачнијих брендова које можете наћи у сваком „нормалном“ тржном центру. Нема ни ресторана брзе хране у којима се обично презалогаји у паузама куповине, већ само оних брендираних.

Све постаје још апсурдније када се узме у обзир најава да ће једног дана у тржни центар стићи луксузни бренд „Луј Витон“ који треба да мами купце.

Оно што их сигурно не мами јесте атмосфера лажног, којој поред налепница које сликовито приказују бутике и ресторане, доприносе и репродукције уметничких дела излепљених на зидовима

Ту су наравно и жардињере са пластичним цвећем, које доприноси кичу читавог доживљаја на потпуно новом нивоу.

Што се дуже лута улицама и трговима, то све више Галерија Белграде подсећа град духова. Овај тржни центар, пак, како је Вучић најавио треба да „допринесе БДП-у земље са 0,3 одсто, и да има значајан утицај на нашу економију“

Како ће се то десити када је већ након отварања празан, грађани све више само егзистирају, а пандемија коронавируса дрма и најјаче светске економије, није најјасније.

Што би рекао наш председник „не знам ко ће стићи ово све да обиђе за живота“, а ни ко има новца да га овде троши.