Прочитај ми чланак

МОРАВСКИ КОРИДОР: Тендер за избор или елиминацију

0

Такозвани Моравски коридор, односно деоницу аутопута Прељина-Појате, градиће америчко-турски конзорцијум Бехтел-Енка, након што је та компанија једина послала понуду на јавном позиву. Међутим, стручњаци процењују да су услови тендера били направљени за ту компанију, и да су из посла у старту избачене домаће компаније.

Процедура је званично спроведена – у Влади Србије свечано су отворене понуде заинтересованих за изградњу Моравског коридора. Пристигла је, међутим, само једна коверта, од конзорцијума Бехтел – Енка, који ускоро може да очекује да ће и добити посао.


„У року д неких 10-15 дана, Влада би требало закључком да донесе одлуку ко је стратешки партнер за изградњу овако важног коридора, и негде већ у септембру би могло да се очекује да почну радови“, рекла је пре два дана Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре.

Да би радови почели, Влада Србије суспендовала је прописе који уређују поступке јавних набавки. Након што је изградња „Моравског коридора „лекс специјалисом“ проглашена за јавни интерес, донета је Уредба којом су одређени критеријуми за добијање посла. Уговор је, наиме, могла да добије само фирма која има трогодишњи обрт од милијарду евра. Новац који на рачуну нема ниједна домаћа фирма.

„Очигледно је да се елиминише домаћа оператива. Сво заклињање у домаћу радну снагу, домаће фабрике, и све то у овом моменту пада у воду, што значи да су само политички маркетинг. Кад је до конкретне реализације, ми немамо шансе не само да радимо, већ ни да конкуришемо“, каже Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије.

Држава је са Бехтелом још прошле јесени потписала меморандум о разумевању за изградњу „Моравског коридора“, када је, на новинарско питање зашто се параф ставља без претходно расписаног тендера, министарка Михајловић одговорила да Србија има стратешке уговоре са више земаља, на основу чега су грађене бројне пруге и путеви.

„Држава, без обзира на све међународне притиске, да не кажем дипломатске игре, мора да води рачуна о домаћој производњи, домаћим извођачима и инвеститорима, јер без тога ми нисмо способни да сервисирамо дугове и кредите које подижемо“, додаје Родић.

Бехтелу ово није први посао у региону. Америчко-турска компанија већ је градила такозвани „патриотски аутопут“ на Косову, који спаја Приштину и Тирану. Изградњу тог пута помогао је и контроверзни српски бизнисмен са севера Косова Звонко Веселиновић, превозећи материјал за Бехтеловог подизвођача, фирму Арена инвест, којом су руководили блиски сарадници председника Косова Хашима Тачија.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!