Прочитај ми чланак

Радови на Моравском коридору скочили са 480 милиона евра на 1,6 милијарди евра

0

Носилац листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић рекао је да је цена градње Моравског коридора скочила с првобитних 480 милиона евра на 1,6 милијарди евра. Он је подвукао да по тој рачуници километар аутопута кошта 14,5 милиона евра што није случај нигде у свету.

„Вредност Моравског коридора по пројектној документацији саобраћајног института ЦИП била је 480 милиона евра, а понуда коју је Србија добила тада за изградњу ауто-пута од 110 километара износила је 500 милиона евра. У међувремену 2018. године, министарка Зорана Михајловић потписује нови уговор на 800 милиона евра за изградњу Моравског коридора, а оно што ће грађани Србије данас платити за Моравски коридор јесу три кредита у износу од 431 милион евра, 500 милиона евра и нових 700 милиона евра ове године. Дакле милијарду и шест стотина милиона евра ће грађане Србије коштати Моравски коридор“, рекао је Алексић.

Он је додао да ће 14,5 милиона евра коштати километар што није пример нигде.

„Поготово не у равничарском делу као што је Западна Морава. Председник се хвали, каже којим год путем да се крене, ја сам га саградио. Шта се дешава са изградњом путева можда нам помогне документација која је стигла до мене. Ја сам добио одређена документа, добио сам једно писмо и то је писмо је потписао Александар Папић. У питању је бивши сарадник Небојше Стефановића и члан Земунског клана“, рекао је Алексић.

Подсетимо, представници коалиције “Србија против насиља” дошли до писма које је председнику Александру Вучићу упутио власник таблоида „Објектив“ Александар Папић.

У писму Папић децидирано тврди да је за радове на аутопуту Рума-Шабац-Лозница утрошено више новца од планираног, те да је осам милиона евра од тог новца добила Српска напредна странка (СНС). Он је објаснио шему како се граде путеви, како фирме сарађују с државом и како се извлачи новац и за потребе СНС.

„Са Авзиртом, односном Муратом имам дугогодишњи пријатељски однос. Пре две године контактирао ме Звонко Веселиновић преко заједничког пријатеља, а у вези са послом са Азвиртом на деоници Рума-Шабац-Лозница. Пре тог периода, са Азвиртом сам имао контакт само као посредник, у неколико наврата у вези са новцем за странку, који су давали Небојши Стефановићу преко Дмитра Ђуровића“, стоји између осталог у писму.

Како наводи Папић, у периоду од 2018. до средине 2019. године, Мурат је дао око „8 милиона евра Дмитру на руке“.

„Када се испоставило да је Небојша радио то што је, Мурат је дошао код мене да видимо шта ћемо. Од тог момента сам почео да размишљам како би било најбоље да се помогне човеку, а успут, потпуно сам искрен, како и ја да зарадим нешто, јер ме Небојша у том тренутку са 6,8 милиона евра дуга према према банкама и добављачима“, наводи се у писму које је Папић наводно послао Вучићу.