Прочитај ми чланак

ММФ даје другачију прогнозу од Вучића: У Србији расте незапосленост

0

siromastvo-kontejner

ВAШИНГTOН – Србиjа ће ове године забележити пад привредне активности од 0,5 одсто, а наредне године раст од jедан одсто, према наjновиjим jесењим прогнозама Mеђународног монетарног фонда (MMФ).

У односу на пролећну прогнозу, MMф jе снизио проjекциjу раста привреде Србиjе за ову годину са 1,0 одсто на негативан раст од 0,5 одсто, као и прогнозу за 2015. годину са првобитно предвиђеног раста од 1,5 на 1,0 одсто.

Према наjновиjим прогнозама, потрошачке цене у Србиjи ће ове године порасти 2,3 одсто, а наредне године за 3,4 одсто, док ће стопа незапослености у 2014. порасти на 21,6 одсто у односу на прошлогодишњих 21 одсто, а у наредноj години скочити на 21,8 одсто.

Kада jе реч о билансу текућих плаћања, Србиjа би ове године требало да региструjе дефицит од 6,1 одсто, а наредне године мањак од 5,1 одсто.

Према октобарском извештаjу обjављеном на веб саjту MMф-а, земље jугоисточне Eвропе ће ове године имати спориjи раст због катастрофалних маjских поплава, коjе су нарочито погодиле Босни и Херцеговину и Србиjу, док ће се идуће године земље овог региона вратити на стазе раста, захваљуjући обнови поплавом уништених подручjа и расту запошљавања.

За Хрватску, MMф прогнозира пад привредне активности од 0,8 одсто за ову годину, и раст од 0,5 одсто у идућоj години, за Бугарску предвиђа раст од 1,4 одсто у овоj и од 2,0 одсто у 2015. години, а за Румуниjу раст од 2,4 одсто ове године, односно 2,5 одсто догодине.

Извор: Танјуг