Прочитај ми чланак

Личне карте стварају проблем код пријаве за 100 евра

0

Пуних 18 година, пребивалиште у Србији и важећа лична карта на дан 24. април, или евентуално истекла у периоду од 15. марта до 24. априла током ванредног стања, основни су услови да би неко могао да оствари право на 100 евра. Управо је лична карта постала камен спотицања за бројне људе који протеклих дана не могу да се пријаве на портал Управе за трезор јер су им подаци, како се наводи - неисправни.

Након што је Нова.рс објавила проблеме читаоца са пријавом за 100 евра, нашој редакцији су се јавили и други читаоци са сличним проблемима. Свима им је заједничко да наводне неправилности – не могу никоме да пријаве.

“Јављам се из околине Вршца. У породици имамо два случаја неправилности. Први је – важећа лична карта до 2024. године, коришћена за путовања, кредит, пасош, дозволу, посао… Никакав проблем! Код онлине пријаве за 100 евра све тече уредно. Проблем се јавља код провере где пише да су подаци неисправни. Пријаву грешке покушавамо од првог дана пријаве података. Пријавили смо грешку, оставили и број телефона, али – ништа. Након тога свратили смо у МУП где је речено да је грешка била до њих тј, на чипу и да је исправљена… Међутим, проблем је и даље исти и наравно – нико се не јавља”, наводи читалац портала Нова.рс.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Други проблем у породици овог грађанина је са трајном личном картом.

“Инвалид члан породице имао је трајну личну карту. У Центру за социјални рад нам је речено да ће износ добити по аутоматизму, али се испоставило да је то нетачно. Па смо покушали са трајном личном картом да се пријавимо, али је то немогуће због недостатка броја у регистру бројева. Потом смо кренули у израду нове личне карте, што смо и одрадили у прилично кратком року… Али код нове личне карте је пробем као и у првом слуцају – неисправни подаци”, наводи овај грађанин, додајући да не пише ни из беса, нити разочарања, већ да би желео да овај текст помогне и другима са сличним проблемом пријаве за помоћ од сто евра.

Нова.рс је већ писала о проблемима које имају грађани са важећом личном картом, који не могу да се пријаве за 100 евра. То је изазвало лавину реакција читалаца који су се нашли у истој ситуацији.

“Моја супруга и ја имамо сличну ситуацију, па вам јављам да видите и слободно објавите да постоји ту чудних ствари”, започиње причу читалац Нова.рс Стефан Пејановић из Суботице.

Његова супруга је изгубила новчаник 6. марта 2020.године.

“У новчанику су биле и њена и моја лична карта. Одмах смо пријавили нестанак и нове личне карте затражили 13.03. Пар дана након тога, а пре него што су нове личне карте израђене, затворени су шалтери СУП-а у Суботици. Одмах након што су поново отворени, око 10. маја, преузели смо нове личне карте на којима као датум издавања стоји 13. март”, наводи читалац, шаљући нам и фотографије обе личне карте са јасно уочљивим датумима издавања.

Ту, како каже, прича постаје занимљива.

“Када су објавили линк за пријаву за 100 евра, узео сам наше личне карте и обоје нас пријавио. Моја пријава је прошла, а њена није. Мој статус је зелене боје, са поруком ‘физичко лице је у активном статусу и очекује обраду у платном промету’, док је њен статус ‘Пријава за физичко лице је одбијена услед неисправности унетих података, молимо да поново поднесете пријаву са исправним подацима’. Људи пишу да имају исте проблеме, али нико наравно не одговара на то, на челу са министром финансија, који зна само лепе вести да преноси, а када треба да се позабави неким проблемом нема га нигде. Можда се не сме пред изборе изаћи са тим да постоји проблем, ко зна”, поручује наш читалац.

На крају, како каже – нису важни тих сто евра.

“Преживеће свако без тога, али није у реду да постоје грађани првог и другог реда”, закључује Стефан Пејановић.

Коментари на министарском Инстаграм налогу

Испод објава на Инстаграм профилу Министра финансија Синише Малог, грађани, невезано за тему поста, остављају коментаре о ономе што их ових дана највише мучи – исплата 100 евра помоћи.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Међу коментарима, истина, има и оних пуних хвале за министра, помоћ и 100 евра које су појединима “управо легле на рачун”. Има и нестрпљивих који питају када ће добити своје новце.

Међутим, има и знатан број оних који указују на проблеме приликом пријаве, углавном због већ поменутих неисправно унетих података, како их тумачи портал Управе за трезор.

Foto: Instagram/mali_sinisa

И увек се, некако провлачи питање – личне карте.

Има и другачијих примера. Један од њих је и аутоматска пријава кћерке и мајке као породичних пензионера, иако је кћерка већ завршила факултет и престала да користи породичну пензију од покојног оца.

Ћерка новац није добила. Уз то јој је сада онемогућено да се самостално пријави као – пунолетна грађанка Србије.

Foto: Instagram/mali_sinisa

На питање – на који начин ће овим људима бити омогућено да остваре своје право на 100 евра и како могу да се пријаве за рекламацију, с обзиром да је то немогуће урадити путем портала и телефона, одговор је увек исти: Рекламације се пријављују преко контакт-центра 0800-101-100 и преко портала, опција “пријави проблем”. Ко испуњава прописане услове Уредбом, добиће помоћ…