Прочитај ми чланак

Колика инфлација нас чека до краја године? Објављене прве прогнозе

0

Због раста акциза и најаве поскупљења струје и гаса до краја године, у последњем тромесечју очекује нас међугодишња инфлација од око девет одсто, док ће просечна годишња инфлација, према прогнози Републичког завода за статистику, бити око 13 процената.

У последњем кварталу 2023. године најављен је раст акциза на гориво, цигарете и дуванске производе, алкохолна пића и кафу од осам одсто, на сваку од ових ставки, подсећа Републички завод за статистику у извештају Трендови II квартал 2023, а преноси Н1.

Такође, у аранжману са ММФ, још од почетка 2023, договорен је још један раст цене електричне енергије за домаћинства у новембру месецу (поред већ оствареног раста у јануару и мају) од осам одсто и око 10 одсто на гас.

„Када се ове најављене промене акциза укључе у модел водећег индикатора потрошачких цена у последњем тромесечју 2023. године прогнозира се међугодишња инфлација од око девет одсто, чиме би се просечна инфлација потрошачких цена у целој 2023. задржала на нивоу од око 13 процената“, проценио је РЗС.

Ванредни раст акциза на цигарете (од 8,0%) у октобру 2023. допринеће просечном расту цена цигарета за око седам динара, што би био раст у односу на трећи квартал ове године за 1,8 одсто, односно за 7,8 одсто у односу на исти период прошле године, преноси Н1.

„Раст акциза на алкохолна пића увећаће навише њихов текући допринос из трећег квартала 2022. највише за око 0,1 процентни поен. Закључује се да ће највећи утицај на међугодишњи раст цена у четвртом кварталу 2023. и даље бити генерисано растом цене хране и електричне енергије, али по свом утицају, у односу на претходне квартале, неће много предњачити у односу на цену дувана и алкохолних пића и горива“, навео је Републички завод за статистику.

Утицај нафте

Када је реч о цени нафте, у извештају се наводи да је емпиријском анализом РЗС потврђено да цене сирове нафте типа БРЕНТ на светском тржишту предњаче у просеку за око месец дана ценама горива у Србији.

„Након анализе акцизног календара и компарације са ценом горива у Србији уочљиво је да цене горива највише зависе од цене сирове нафте, те стога не долази обавезно до њиховог раста услед раста акциза. То значи да евентуални раст (пад) цене сирове нафте типа БРЕНТ у текућем месецу доводи у просеку до раста (пада) цене горива у Србији у наредном месецу. Стога, уколико до краја месеца септембра 2023. (или чак и октобра) цена сирове нафте типа БРЕНТ на светском тржишту буде имала пад, могли би изостати инфлаторни ефекти најављеног раста акциза на малопродајну цену дизела и бензина у октобру (односно новембру) месецу“, оцењује РЗС.

С друге стране, анализом се потврђује да раст цена горива у Србији у истом кварталу води расту произвођачких цена производа пољопривреде и рибарства, док произвођачке цене производа пољопривреде и рибарства предњаче ценама хране такође један квартал.

„Сваки диспаритет ове вишегодишње законитости најсликовитије приказује утицај трговачких маржи у трендовима потрошачких цена. То значи да би се и евентуални инфлаторни ефекти раста цене горива у месецима четвртог квартала 2023. на раст цена хране и пића одразили тек од првог квартала 20242, указује РЗС.