Прочитај ми чланак

КО НЕ ПЛАТИ ПОРЕЗ следи казна од 50 000

0

porez

Грађани који у законом предвиђеном року нису уплатили рату за порез на имовину могу да се нађу пред судијом за прекршаје. Прети им казна од 50.000 динара по неплаћеном кварталу. Oпштински порезници већ припремају захтеве за покретање прекршајних поступака против неплатиша.

То им је омогућила измена Закона о пореском поступку из јула прошле године, којом су уведене драконске мере за грађане. На удару су прво они који нису измирили обавезе за трећи и четврти квартал прошле године.

То значи да ће их општинари тужити за главницу, затезну камату, плус казна од укупно 150.000 динара за три квартала.

Захтев за покретање поступка подноси локална управа јавних прихода надлежном прекршајном суду. То не мора обавезно да значи да ће поступка и бити.

– Ако грађанин измири своје обавезе пре него што суд донесе решење о покретању прекршајног поступка, судија може да одбаци захтев, и то углавном и ради – објашњава Александар Илић, портпарол Прекршајног апелационог суда у Београду, истичући да у том случају није настала никаква штета због малог кашњења у плаћању.

У случајевима када обавезе нису измирене, покретање прекршајног поступка не значи нужно да ће грађанин морати да плати казну. По Закону о пореском поступку и пореској администрацији, предвиђена је минимална казна од 50.000 динара за кашњење у плаћању пореза. Међутим, по речима Илића, судија је тај који одређује висину казне.

– У зависности од околности које утврди судија, казна може да се умањи – наводи Илић.

(Вечерње Новости)