Прочитај ми чланак

Канал Дунав-Морава-Вардар неће задужити Србију

0

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милан Бачевић изјавио је данас да канал Дунав-Морава-Вардар неће задужити Србију.

„Обавеза Србије је израда Просторног плана посебне намене до границе са Македонијом, а обавеза друге стране је да нам пренесе своја искуства бесплатно“, рекао је она за телевизију Б92.

Бачевић је у Кини потписао Протокол о разумевању за студију оправданости пројекта изградње пловног пута „Канала Морава“. На питање колика ће бити цена финалног пројекта и да ли остаје при процени од 10 до 12 милијарди долара за део кроз Србију, он је рекао да би цена зависила од тога за шта канал све буде коришћен.

„Може прокопавањем канала да намена тог пловног пута буде бродарење, пловљење бородовима, а можемо да дефинишемо просторним планом изградњу иригационих система, хидроелектрана, карго центара, бесцаринских зона, складишних простора, лука и многих других инфраструктурних садржаја који директно утичу на износ на који ви циљате“, рекао је Бачевић.

На питање како ће доћи до тих пара, српски министар рударства је рекао да ниједна једина реч у разговорима са Кинезима, нити у Влади Србије није изговорена а да се тиче новца.

„О томе ће се разговарати тек када се разраде све варијанте овако великог пројекта. Овај пројекат не задужује државу Србију нити ће да је задужује“, рекао је он. Бачевић је рекао да је добио званични позив македонског министра надлежног за ту врсту послова и додао да је македонска јавност упозната са намерама које има Србија.

„Наравно да има и Грчка. Официјелни разговори нису водјени али то не значи да се неће покренути у најскорије време“, рекао је он.

На питање да ли размишља да се повуче из владе уколико тај пројекат не буде реализован, Бачевић је рекао да његово место у влади не зависи од тога.

„До краја јула ове године, ми ћемо имати урадјен просторни план посебне намене са свим оним што ми желимо да спроведемо. Питање је тренутка кад ћемо га спровести. Моје место у Влади мени много мање значи него што се вама чини. Не зависи од тога да ли ћу успети или нећу успети. Ово је тест за Владу Републике Србије“, рекао је Бачевић.

(Б92, Блиц)