Прочитај ми чланак

САЗНАЈТЕ: Како се формира и на који начин функционише евроазијско тржиште

0

evroazijski-ekonomski-savez

Тржиште услуга

Договорне стране су усагласиле поједине секторе у сфери услуга у којима ће привредним субјектима бити омогућен максималан степен слободе.

Дакле, привредни субјекти ће бити ослобођени од додатног регистровања као правног лица у земљама чланицама ЕАЕС-а, лиценцирања и других сагласности за вршење услужних делатности. Квалификација особља ће, такође, бити призната у свим републикама Евроазијског Савеза.

Финансијско тржиште и евроазијски платни систем

У циљу изградње јединственог тржишта финансијских услуга у ЕАЕС-у се врше послови хармонизације националних законодавстава у сегменту пружања финансијских услуга и банкарства. У оквиру договора о Евроазијском Економском Савезу имплементира се кодификација међународних уговора, који представљају правну основу Царинског савеза и Заједничког економског простора. Разрађен је одељак XVI договора о формирању ЕАЕС-а “Регулисање финансијских тржишта” и његов прилог бр. 17. Евроазијска економска комисија је припремила два споразума – Споразум о условима за реализацију активности на финансијским тржиштима и Споразум о размени информација. Оба споразума се у овом моменту налазе у фази унутардржавног усаглашавања.

До 2025-те је планирано формирање наднационалног органа за регулисање финансијског тржишта Царинског савеза и Заједничког економског простора, који ће се налазити у Алма-Ати.

Саветник председника РФ, Сергеј Глазјев је 23. маја на економском форуму у Астани наступио са иницијативом за формирање јединственог платног система у оквиру Евроазијског економског савеза, чији циљ би било минимизирање политичких ризика и смањење трошкова трансакција кроз међународне платне мреже.

“Данас се ради на формирању Националног платног система (РФ). Са моје тачке гледишта, било би много ефикасније одмах урадити такав платни систем за цео Евроазијски економски савез”, изјавио је Глазјев.

У октобру 2014-те године у Минску је планирано заседање Међународног савета за банкарство уз учешће представника Евроазијске економске комисије, у току које бити израђени предлози за интеграцију националних платних система на пост-совјетском пространству.

Тржиште угљоводоника и електричне енергије

Заједничко тржиште угљоводоника ће бити формирано до 2025-те године.

Планирана је изградња заједничког система за транспорт гаса, који ће бити доступан свим члановима ЕАЕС-а.

Истовремено, како је објаснио министар за инфраструктуру Евроазијске економске комисије, Даниал Ахметов, заједничко енергетско тржиште у Евроазијском Савезу ће профункционисати раније.

Средином 2015-те године биће усвојена концепција општег енергетског тржишта, а 2018-те програм формирања јединственог енергетског тржишта и обједињење енергетских система држава чланица Евроазијског Савеза у једну целину. По речима Ахметова: “Унапређење темпа развоја електропривреде је условљено чињеницом да наше три државе имају велики електроенергетски потенцијал, имамо заједничку техничку и технолошку базу. Некада смо у прошлости радили у заједничком енергетском систему, што нам омогућава да изградимо заједничко електроенергетско тржиште без битних проблема, узимајући у обзир нову реалност. Заједничко тржиште електроенергије ће бити корисно свим земљама Евроазијског економског савеза”.

Тржишта фармацеутске индустрије, грађевинских услуга и авиопревоза

Од 1. јануара 2016-те године почеће да функционише заједничко тржиште лекова.

Формирање заједничког тржишта грађевинских услуга планирано је за 2025-ту годину.

Продужен је рад на организацији “Заједничког евроазијског неба” и постепеној изградњи тржишта транспортних услуга.

Преговори и хармонизација – пут у будућност

Истовремено, не може се очекивати брзо формирање јединствених тржишта у свим сферама економија држава чланица Евроазијског економског савеза. За 23 године, које су прошле од распада Совјетског Савеза, у свакој од бивших република је било формирано сопствено национално законодаство, са мноштвом особености и потреба за тржишта.

Због тога ће процес унификације националних стандарда у републикама ЕАЕС-а бити дужи и одвијаће се по етапама.

На пример, за формирање јединственог тржишта услуга у финансијском сектору, банкарству, осигурању, транспорту и грађевинарству “мапе пута” (“дорожные карты”) биће разрађене у року 5-7 година.

Осим тога, циљ дугорочног преговарачког и организационог процеса је отклањање било каквих противречности у савезу који се гради.

(ekcs.rs)